NS-station Schiphol Railway

Verbouwing moet Schiphol Airport meer capaciteit bieden

Station Schiphol Airport wordt begin volgend jaar grondig verbouwd. De operatie is nodig om de reizigersgroei van 30 procent die ProRail verwacht op te kunnen vangen. BAM Infra gaat de klus uitvoeren in opdracht van de spoorbeheerder.

De verbouwing van het treinstation is een onderdeel van het verbeteren van het trein- en busstation en het creëren van meer capaciteit op de Multimodale Knoop Schiphol (MKS. Het stationsgebied krijgt meer capaciteit, het station wordt overzichtelijker en looproutes worden voor reizigers logischer. Na de verbouwing is Schiphol ook klaar voor de Airport Sprinter waar nu aan gewerkt wordt.

Schiphol in top 5 grootste stations

Volgens projectdirecteur MKS Arjan Bieshaar behoort Schiphol Airport inmiddels tot de vijf grootste stations in Nederland. “De huidige MKS is gebouwd in de jaren negentig en aanpassingen zijn nodig om voldoende capaciteit te creëren voor het groeiende aantal reizigers.”

Tijdens de verbouwing worden de bestaande trappen, roltrappen en hellingbanen die van de treinperrons naar Schiphol Plaza leiden aangepakt. De hellingbanen worden vervangen door vaste trappen en de bestaande en nieuwe trappen worden verbreed. Ook worden van enkele roltrappen dubbele roltrappen gemaakt. Verder komen er brandweringen rondom de stijg- en daalpunten en bestaande liften en worden de technische ruimten aangepast. Ook de bestaande liften worden gerenoveerd.

Directe verbinding busplatform

Op de langere termijn komen er ook nieuwe roltrappen en liften voor een directe verbinding met het bovengelegen busplatform. Reizigers kunnen dan rechtstreeks van en naar het perron richting de bus Ze hoeven dus geen geen omweg te maken via Schiphol Plaza te maken. Dat scheelt straks in de drukte op Schiphol Plaza.

Het uitwerken van het ontwerp en de voorbereiding gebeurt dit jaar. Naar verwachting kan BAM in het voorjaar van volgend jaar beginnen met de uitvoering.

Lees ook

Machinist straks verantwoordelijk voor vertrekproces nieuwe Airport Sprinter

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.