Sprinter op spoor (foto: NS)

Programma van Eisen concessie hoofdrailnet rond de zomer bekend

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat streeft ernaar om de Tweede Kamer rond deze zomer het Programma van Eisen voor de nieuwe hoofdrailnetconcessie te sturen. Aansluitend wil ze er vroeg in het najaar over in debat met de Kamer, waarna het uiterlijk in december van dit jaar definitief vastgesteld kan worden.

Dat schrijft de bewindsvrouw in een brief aan de Kamer waarin ze het tijdpad voorafgaand aan de voorgenomen gunning aan NS vóór 25 december 2023 schetst. Zoals de Wet personenvervoer voorschrijft moet het Programma van Eisen (PvE) onder meer eisen stellen ten aanzien van bereikbaarheid in het concessiegebied, afstemming met OV-vervoerders in aangrenzende gebieden, milieudoelstellingen en infrastructurele voorzieningen.

Ontwerp-concessie

Na de vaststelling van het PvE wordt er na gesprekken met NS een ontwerp-concessie opgesteld. Ook daarover zal de Tweede Kamer zich buigen voordat Heijnen komt met de definitieve concessie voor het hoofdrailnet.

Eind vorig jaar pleitte Rover voor meer regie van het Rijk om te komen tot een echt drempelloze deur-tot-deurreis. Bij de uitwerking van het PvE moet er meer rekening gehouden worden met het belang van de reiziger, vindt de reizigersorganisatie. Dat zou zich onder meer moeten uiten in meer aandacht voor enkelvoudig in- en uitchecken, kortingen in de daluren en regionale abonnementen die ook bij andere vervoerders geldig zijn.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.