Trein Arriva Harlingen

Arriva schrapt treinen in Friesland en Groningen en bussen in Limburg

Arriva heeft in het noorden van het land opnieuw te kampen met een hoog ziekteverzuim onder machinisten. Daarom is de treindienstregeling in Friesland en Groningen vanaf 2 mei voor onbepaalde tijd aangepast. Treinen blijven wel rijden, maar de vervoerder heeft verspreid over de dag op verschillende trajecten ritten geschrapt.

Het grote aantal zieken in het noorden van het land omschrijft een woordvoerster als de naweeën van corona. Het gaat om een combinatie van coronabesmettingen en operaties die als gevolg van de pandemie uitgesteld moesten worden en nu weer doorgang kunnen vinden. Daardoor kan Arriva op dit moment te weinig machinisten inzetten om de normale dienstregeling te kunnen rijden. Onder stewards ligt het ziekteverzuim ook hoger dan normaal, maar dat leidt niet direct tot problemen.

Geen einddatum

Eerder dit jaar moest Arriva de dienstregeling ook al aanpassen omdat er door coronabesmettingen en de toen nog geldende quarantainemaatregelen te weinig machinisten beschikbaar waren. Die periode is toen een paar keer verlengd. Dit maal noemt Arriva bewust geen einddatum omdat lastig te voorspellen hoe snel de normale dienstregeling weer ingevoerd kan worden, zegt de woordvoerster. “We hopen zo snel mogelijk.”

Het is volgens haar niet zo dat Arriva structureel te weinig machinisten heeft in Groningen en Friesland, al zijn nieuwe collega’s van harte welkom. “We zijn net een wervingscampagne begonnen.”

Minder ritten

De dienstregeling is vanaf 2 mei aangepast op de trajecten: Groningen-Zuidhorn, Leeuwarden-Sneek en Warffum-Groningen. Op wisselende tijdstippen van de dag vervallen er ritten. De sneltreinen tussen Groningen en Winschoten zijn helemaal geschrapt, maar vier keer in de middag rijdt de stoptrein van Groningen naar Zuidbroek wel door naar Windschoten. Omgekeerd rijdt ook de stoptrein van Zuidbroek naar Groningen vier keer ’s middags vanaf Winschoten.

Beperktere businzet in Limburg

In Limburg perkt Arriva de dienstregeling voor bussen vanaf 8 mei licht in. Dat heeft te maken met problemen door ziekteverzuim en gebrek aan personeel, heeft het provinciebestuur laten weten aan Provinciale Staten. De afgelopen weken kwam het vaker tot plotselinge uitval van ritten als gevolg van ziekte. “Preventieve quarantaine of zelfisolatie vanwege een besmetting leidde tot hoger ziekteverzuim”, aldus de Limburgse gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels van Mobiliteit. “De afgelopen weken zien we echter dat reizigers steeds vaker te maken krijgen met last-minute uitval van ritten als gevolg van personeelskrapte.”

De provincie en Arriva willen dat voorkomen door de dienstregeling in te perken. Dat is beter dan dat sommige ritten onverwachts blijven uitvallen, aldus de gedeputeerde. Dat maakt de dienstregeling immers onbetrouwbaar.

Eindexamens

“Een extra argument dat wij bij het maken van deze keuze hebben laten meewegen is het feit dat in mei eindexamens plaatsvinden”, aldus de gedeputeerde. “Een betrouwbare dienstregeling is voor de eindexamenkandidaten een absolute noodzaak.”

Voor de lange termijn is Arriva al geruime tijd bezig om nieuw personeel te werven.

Lees ook

Nieuwe Arriva-machinistenklas moet leiden tot snellere bevoegdheid

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.