Quickscan: Amsterdam-Kopenhagen 4,5 uur sneller met Lelylijn

Niet alleen reizen binnen Nederland kan op een aantal trajecten sneller als de Lelylijn eenmaal aangelegd is, maar ook op internationale verbindingen valt veel tijdwinst te boeken. Dat blijkt uit een quickscan die de noordelijke overheden hebben laten uitvoeren. Mede door de aanleg van de Lelylijn zou een treinreis van Amsterdam via Groningen naar Kopenhagen in een aantal stappen met 4,5 uur bekort kunnen worden.

Die reis duurt nog 11,5 uur. Met een aantal spoorverbeteringen kan de reistijd in eerste instantie teruggebracht worden naar 7 uur en 45 minuten. Die tijdwinst is niet alleen toe te schrijven aan de Lelylijn. Ook de verbetering van het spoor tussen Groningen en Bremen (de Wunderline) en de aanleg van de Fehmarnbelttunnel tussen Duitsland en Denemarken zijn noodzakelijke voorwaarden. Rond 2050 kan de reis van Amsterdam via Groningen naar Kopenhagen nog 45 sneller, dankzij de aanpassing van het spoor tussen Groningen en Bremen. Dan resteert er nog maar een reistijd van 7 uur.

Trein als alternatief voor vliegtuig en auto

Met een aanzienlijk kortere reistijd wordt de trein volgens de noordelijke provincies ook een serieus alternatief voor het vlieg- en autoverkeer tussen Amsterdam, Bremen, Hamburg en Kopenhagen. En meer gebruik van de trein helpt om de CO2-uitstoot terug te dringen en daarmee de klimaatdoelstellingen te halen.

De nieuwe verbinding biedt ook kansen oor de economische ontwikkelingen in noordelijk Nederland, Noord-Duitsland en Denemarken, verwachten de provincies. Om in aanmerking te komen voor Europese subsidie is het noodzakelijk dat de Lelylijn in het Europese spoorwerk TEN-T wordt opgenomen worden. De overheden roepen het kabinet op om zich begin volgende maand bij de onderhandelingen tussen de lidstaten en de Europese Commissie over de herziening van het Europese spoornetwerk daarvoor in te zetten.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

2 reacties op “Quickscan: Amsterdam-Kopenhagen 4,5 uur sneller met Lelylijn”

TVwierden Wierden|13.05.22|14:11

Zonder investeringen aan het spoor in Nederland kan Amsterdam-Kopenhagen via Hengelo straks in iets meer dan 7 uur.

Wordt in Nederland het traject Amsterdam-Hengelo versneld dan kan bovengenoemd traject via Hengelo in 6,30 uur/min worden afgelegd.

De Berlijntrein (Amsterdam-Berlijn) profiteert dan ook van deze versnelling!

TVwierden Wierden|13.05.22|21:06

Binnen TEE(Trans Europa Expres) 2.0 staat deze verbinding (TEE 49/50) Amsterdam-Hengelo-Hamburg-Kopenhagen al op de Europese agende/kaart.

https://www.bmvi.de/SharedDocs/EN/Documents/E/concept-tee-2-0.pdf?__blob=publicationFile

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.