DB regio dubbeldekker trein. Foto: ProMedia
20 miljoen kaartjes

Duitsland wil na succesvol 9-euro kaartje een ‘klimaatticket’ invoeren

DB regio dubbeldekker trein. Foto: ProMedia

De Duitse progressieve regering overweegt een klimaatticket in te voeren, vanwege het onverdeelde succes van het 9-euro kaartje. Met het klimaatticket kan net als met het 9-euro kaartje goedkoop worden gereisd met het lokale vervoer, meldt The Local.

Om de lasten van de energiecrisis in Duitsland te verlichten voerde de regering een spectaculaire maatregel door: voor slecht negen euro kun je tot en met augustus een ov-abonnement kopen waarmee je gebruikt kunt maken van alle regionale en lokale ov-lijnen in Duitsland. Voor landelijke ritten geldt wel het normale tarief.

Het 9-euro ticket is tot nu al door meer dan 20 miljoen mensen gekocht. Volgens DB was het 9-euro kaartje vooral aan het begin van de maand erg in trek. Ook is er opvallend vaak door reizigers met de fiets gebruik gemaakt van het voordelige kaartje voor het openbaar vervoer in Duitsland. In de eerste twee weken vervoerde DB Regio ongeveer één miljoen reizigers en hun fiets.

Klimaatticket

Om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren denkt de coalitie bestaande uit SDP, de Groene partij en FDP na over een klimaatticket; een treinticket voor lokale en regionale lijnen tegen een gereduceerd tarief. Het is nog niet bekend hoe duur het klimaatkaartje zal worden.

De korting van het treinticket wordt dan bekostigd vanuit het klimaatbudget dat de overheid tot zijn beschikking heeft, valt te lezen in het klimaat beschermingsprogramma. Een soortgelijk klimaatticket bestaat al in Oostenrijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.