FNV-actievoerder. Foto: Archief OVPro
ultimatum

Staking dreigt bij NS na afwijzen cao-voorstel

FNV-actievoerder. Foto: Archief OVPro

Acties en stakingen op het spoor lijken onafwendbaar geworden. Met een ruime meerderheid van meer dan negentig procent hebben de leden van FNV Spoor het NS cao-bod vandaag definitief afgewezen. “Onze leden hebben zich massaal uitgesproken en zijn bereid tot het voeren van acties en stakingen”, zegt FNV.

“Er bleef na vijf uiterst moeizame onderhandelingsrondes nog altijd zo’n onoverbrugbare kloof bestaan tussen onze cao-eisen en het laatste NS cao-bod”, zegt FNV-onderhandelaar Henri Janssen. “Zo eisen wij de automatische prijscompensatie plus een verbetering van de koopkracht van €100,00 per maand, terwijl NS niet verder komt dan een loonbod van acht procent over een periode van tweeënhalf jaar.” Dat zou neerkomen op een loonstijging van 3,2% per jaar.

“NS gaf onze leden naast dat aanbod de keuze om voor een ‘platte poen cao’ met een looptijd van 1 jaar te kiezen; met een loonbod van 4,5% en verder geen enkele cao verbetering. Ook dat bod is massaal weggestemd. Verder weigert NS concrete afspraken te maken om weer te komen tot de maximale pensioenopbouw. Tevens wil de NS de regeling voor vervroegde uittreding (RVU) naar de wettelijke maximale looptijd niet verlengen.”

Een ander probleem zijn de overvolle werkroosters. “NS weigert afspraken te maken waarmee de medewerkers in sociale en gezonde roosters kunnen werken, zoals minder weekenden werken en eerder stoppen met nachtarbeid. Bovendien weigert men de jeugdloonschalen uit de cao te halen. Zo maak je het werken bij NS, waar de werkdruk mede door het grote personeelstekort de laatste tijd enorm oploopt, er bepaald niet aantrekkelijker op!”

“Inmiddels hebben onze leden zich massaal uitgesproken tegen dit NS cao-bod. En zijn ze bereid tot het voeren van acties en stakingen. We gaan ons nu beraden over het ultimatum wat we NS gaan stellen. En afhankelijk van de uitslagen van de andere vakbonden (CNV, VHS en VVMC) zullen we ons met hen beraden over wanneer en welke acties we zullen organiseren.”

Eisen FNV-spoor

FNV eist een een systeem van Automatische Prijs Compensatie (APC) voor alle salarissen van NS-medewerkers. De reden hiervoor zijn de stijgende levensonderhoud kosten. Daarnaast verwacht FNV een eenmalige uitkering van 600 euro. De lonen en salarisschalen moeten volgens de vakbond per 1 juli verhoogd worden met 100 euro bruto. Ook vraagt FNV onder andere om een maximale pensioenregeling, een werkgelegenheidsgarantie en een thuiswerkvergoeding.

Henri Janssen tenslotte: “Het is doodzonde dat NS het zover heeft laten komen. Alle NS’ers hebben tijdens corona Nederland mobiel en bereikbaar gehouden, die laten zich nu niet met een appel en een ei afschepen. Onze leden beseffen heel goed dat ze gedurende de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk. Deze cao-strijd is ook in het belang van de reizigers. We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt en dat er daarom treinen uitvallen en de sociale veiligheid ernstig onder druk staat. Er is een fatsoenlijke cao nodig om dat tij te keren.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

1 reactie op “Staking dreigt bij NS na afwijzen cao-voorstel”

Teko Salverda|04.08.22|11:44

In deze tijd van prijsstijgingen, vooral energie, brengt vele ertoe zuiniger aan te doen, bijv. fiets of ov i.p.v. auto. We zullen allemaal wat moeten inleveren, waarbij de armsten ontzin moeten worden. De FNV kiest blijkbaar voor een andere oplossing: gewoon prijscompensatie, zodat men prettig door kan gaan met verkwisten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.