NS-Medewerker met een verwijsbord naar de NS-bus. Foto: NS
monsterklus

Treinverkeer Eindhoven plat door aanleg hogesnelheidswissels

NS-Medewerker met een verwijsbord naar de NS-bus. Foto: NS

De trein tussen Eindhoven en Tilburg of Den Bosch rijdt tot 26 augustus niet door de aanleg van hogesnelheidswissels. NS zet vervangend busvervoer in op het traject en de extra reistijd bedraagt ongeveer dertig minuten. 

In Liempde, vlak bij Boxtel is ProRail bezig met een monsterklus: twaalf wissels verwijderen en het plaatsen van vier normale en acht hogesnelheidswissels. Op de hogesnelheidswissels kan straks met een maximale snelheid van 140 kilometer per uur gewisseld worden. De wissels buigen scherper af dan de oude wissels en dus moeten ook de bovenleidingen, veiligheidssystemen en de seinen aangepast worden.

De oude wissels bij Liempde waren ook al hogesnelheidswissel, maar die waren gevoeliger voor storingen doordat het puntstuk werd verwarmd met een gaskachel. De nieuwe wissels liggen op elastische rubberen platen en worden elektrisch verwarmd.

“Het zijn grote wissels en dan ook nog acht stuks. Het is een flinke operatie”, zegt ProRail woordvoerder Joke van der Cruysen.

Vervangend busvervoer

Liempde ligt op het spoortraject tussen Eindhoven en Boxtel, en is onderdeel van de treinverbinding tussen Eindhoven en Tilburg of Den Bosch. Tussen Eindhoven en Boxtel rijden NS bussen, met een extra reistijd van dertig minuten als gevolg. NS heeft eerder laten weten dat het lastig in te schatten is wanneer er te weinig te weinig bus vervangend vervoer beschikbaar is door personeelstekorten.

“We zitten er heel strak op. Normaal doen we een bestelling en wordt het geregeld. Nu hebben we vaker contact en vragen we iedere keer hoe het ervoor staat. Op basis daarvan bepalen we wat we tegen de reiziger vertellen”, zegt Arno Leblanc, woordvoerder van NS.

Tijdens de werkzaamheden tussen Utrecht en Geldermalsen ging het volgens LeBlanc goed. De treinmaatschappij heeft de reiziger gevraagd het traject te mijden door een tekort aan bussen. “Door het reisadvies, de tijdige aankondiging en de vakantieperiode, ging het tijdens de werkzaamheden op het traject Utrecht – Geldermalsen goed met de bussen.”

Dit onderwerp verscheen eerder bij zusterpublicatie SpoorPro

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.