Treinrails bij wissels door koperdieven.
verdachte aangehouden

Koperdiefstal in Zeeland leidt tot verdere ontregeling treinverkeer

Treinrails bij wissels door koperdieven. Foto: Pixabay/Michael Gaida.

Terwijl de staking van NS-personeel het treinverkeer landelijk ontregelt, zorgt koperdiefstal in Zeeland ook voor treinuitval. Tussen Kruiningen en Goes rijden geen treinen vanwege deze diefstal, meldt spoorbeheerder ProRail.

De koperdiefstal vond afgelopen nacht plaats. De politie heeft ’s nachts rond 3:15 een 36-jarige verdachte aangehouden. De politie werd rond 02.30 uur door ProRail gewaarschuwd dat koper was gestolen langs de spoorlijn. Agenten vonden de verdachte, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, in de Karel Doormanstraat in Goes. De man leek op de dader, van wie een beschrijving bekend was bij de politie. Hij had echter geen koper bij zich. Hij zit vast voor nader onderzoek.

Tussen de getroffen stations rijden momenteel snelbussen, laat NS weten. De vervoerder meldt dat de extra reistijd door de problemen ruim een uur bedraagt. ProRail is hard bezig met het herstel en verwacht dat het spoor snel hersteld is, rond het middaguur.

Koperdiefstal Zeeuwse lijn

In het recente verleden is vaker sprake geweest van koperdiefstal in Zeeland. ProRail heeft daarom zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen en werkt nauw samen met de politie.

ProRail zet onder andere camera’s en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) in, maar ook particuliere bewakers met honden. Ook probeert ProRail steeds vaker koper in de kabels te vervangen door het minder kostbare aluminium. Daarnaast is er tegenwoordig een identificatieplicht bij de handel in koper. De politie kan op die manier een koperdief snel opsporen.

Zeeland is een gewild gebied voor koperdieven. In 2020 zijn er op de Zeeuwse lijn maar liefst 28 incidenten bekend bij ProRail, in 2021 is dit gehalveerd. De teller staat in Zeeland nu op 11 incidenten.

In heel Nederland vinden jaarlijks ongeveer 100 koperdiefstallen plaats. Dat cijfer is in 2019 en 2020 stabiel gebleven vergeleken met de piekjaren daarvoor. “De maatregelen lijken dus effectief en worden ook voorgezet”, zegt een woordvoerder van ProRail. De jaarlijkse schade door koperdiefstal loopt wel op tot 3 miljoen euro, daarnaast levert het zoals vandaag forse vertragingen op.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.