Stroomstoring

Door “miljoenenstoring” voorlopig geen treinverkeer Lelystad-Dronten

Station Lelystad Centrum. Foto: Wikipedia/Steven Lek.

Tot en met woensdag 14 september rijden tussen Lelystad Centrum en Dronten geen treinen door een defecte bovenleiding. De oorzaak daarvan is de stroomstoring vrijdag die grote delen van Flevoland trof. Tussen Lelystad en Dronten rijden de komende week bussen. 

De stroomstoring ontstond vrijdagmiddag volgens netbeheerder TenneT door een kortsluiting en een daaropvolgende brand op het hoogspanningsstation in Lelystad waar op dat moment werd gewerkt. Normaal gaat de stroom bij zo’n storing automatisch van de kabels, maar het veiligheidssysteem dat hiervoor zorgt werkte om een onbekende reden niet. Als gevolg hiervan raakten de hoogspanningskabels overhut. Op sommige plekken kwamen de kabels tot op de grond te hangen.

Ook belandde er een hoogspanningskabel op de bovenleiding in de buurt van Swifterbant, een dorp in de gemeente Dronten. Daardoor kwam een korte tijd een enorme hoeveelheid stroom op het NS-netwerk, waardoor kabels en schakelaars zijn doorgebrand. Volgens ProRail is er veel schade aan apparatuur door de stroomstoring. “We verwachten dat het herstel lang zal duren”, meldt de spoornetbeheerder.

“In mijn zeventien jaar bij het spoor en ProRail heb ik nog nooit zoiets meegemaakt”, zegt John Voppen, CEO van ProRail. “De schade is enorm. Over honderden meters verschroeid gras en kasten die van binnen volledig zwartgeblakerd zijn.”

Door de stroomstoring kwamen zo’n 350 reizigers vrijdagmiddag vast te zitten in een stilstaande trein. Zij moesten worden geëvacueerd uit de trein en hebben hun reis pers bus voortgezet, aldus ProRail.

Onderzoek

Een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar het falen van het veiligheidssysteem wat de miljoenenstoring veroorzaakte. Het duurt nog zeker een aantal weken voor er meer duidelijkheid komt, meldt TenneT. Ook is het nog niet bekend welke partij het onderzoek gaat uitvoeren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.