Vanaf vandaag minder NS-treinen door personeelstekort

NS VIRM trein snelt langs het station. Foto: NS

NS past de dienstregeling aan vanwege het dringende personeelstekort. De aangepaste dienstregeling is een opmaat naar verdere verschraling in december. Vanaf vandaag rijden er minder intercity’s en start de avonddienstregeling al om 20:00 uur in plaatst van 22:00.

NS kampt met een groot personeelstekort. Vakbond FNV meldt dat maart liefst 1400 vacatures opstaan bij het vervoersbedrijf. NS geeft aan dat het niet mogelijk is om door te gaan met het huidige aantal treinen door een gebrek aan medewerkers.

Op werkdagen rijden daarom voortaan maar vier intercity’s per uur in plaats van zes. Ook rijdt er ’s avonds en in het weekend elk half uur een intercity en een sprinter. Dat was tot vandaag elk kwartier. Daarnaast start de avonddienstregeling twee uur eerder dan gebruikelijk, om 20:00 uur.

Teleurstelling reizigers

Volgens NS was de oorspronkelijke dienstregeling nog gebaseerd op de verwachte “forse” reizigersgroei uit 2019. “De wereld ziet er nu echt anders uit”, zegt waarnemend president-directeur van de NS, Bert Groenewegen.

Groenewegen ziet dat de oorspronkelijke dienstverlening met het tekort aan collega’s niet volledig kan worden waargemaakt. Dat zorgt voor uitval van treinen, teleurstellingen bij reizigers en een te hoge werkdruk. Aanpassingen in de dienstregeling zijn volgens hem daarom noodzakelijk, om “collega’s weer meer ruimte te geven om weer op een normale manier hun werk te kunnen doen”.

Het spoorbedrijf erkent dat reizigers zullen moeten wennen aan de aanpassingen. Sommige treinen zijn bijvoorbeeld drukker dan voorheen. In de daluren, avonduren en in het weekend zullen reizigers daarnaast vaker moeten overstappen. Met de aanpassingen hoopt de NS te voorkomen dat reizigers kort voor hun reis te maken krijgen met uitval van treinen.

Dienstregeling december

De dienstregeling in december zal nog verder afgeschaald worden. De aanpassing van de dienstregeling in december komt niet alleen door het personeelstekort, ook de reizigersaantallen spelen een grote rol. NS verwacht niet meer dat dezelfde hoeveelheid reizigers als voor de pandemie terug zullen komen.

Per 11 december is de prognose dat tot wel twintig procent minder treinen rijden dan in de oorspronkelijke dienstregeling het geval was. Zo rijdt NS vanaf december op vrijdag op een aantal trajecten elk halfuur een trein in plaats van elk kwartier. Op het HSL-traject tussen Breda en Rotterdam rijdt NS drie treinen per uur in plaats van vijf.

In een reactie tegenover zusterpublicatie SpoorPro liet NS vorige maand weten: “Wij gaan vooralsnog niet uit van een treinuitval van 20 procent. Zelf hebben we berekend dat wij met 10 procent minder treinen gaan rijden ten opzichte van 2019. Dat percentage kan binnen onze berekeningen oplopen tot 13 à 15 procent”. In het laatste scenario is dat alsnog 5 procentpunt meer treinuitval bovenop de 10 procent dat NS “in het meest gunstige scenario” onlangs naar de buitenwereld heeft gecommuniceerd.

Staking

De hoge werkdruk als gevolg van het personeelstekort was een van de belangrijkste redenen waarom NS-medewerkers vorige week het werk neerlegden. Het conflict tussen de vakbonden en NS is ondanks de aanpassing van de dienstregeling nog niet opgelost. De kans is groot dat binnenkort weer stakingen volgen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.