Gigantische schade

Ten minste tot 3 oktober geen treinen tussen Lelystad en Dronten

Bovenleiding spoor. Foto: Pixabay/Holger Schué

De reparatiewerkzaamheden aan het spoor tussen Lelystad en Dronten duren nog vele weken langer dan gehoopt. Volgens de NS rijden er tot zeker 3 oktober geen treinen, maar ProRail verwacht dat het nog veel langer gaat duren. Eerder werd nog de hoop uitgesproken dat het herstel van het beschadigde spoor halverwege september gereed zou zijn.

“De schade is van een dermate omvang, het herstel van de spoorschade gaat echt nog weken duren”, stelt een woordvoerder van ProRail. Volgens de spoorbeheerder is de datum die nu is gesteld niet heilig. “De datum van 3 oktober noemen wij zodat mensen in de reisplanner kunnen zien of er treinen rijden of niet. Ik verwacht dat de de datum van 3 oktober nog met weken zal worden verlengd.”

ProRail zegt dat ze volgende week verwachten de datum bij te kunnen stellen, omdat de schade echt “gigantisch” is. Ook hoopt ProRail snel meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de precieze omvang van de schade aan het spoor. “Daar zijn we nu mee bezig, maar dat willen we wel eerst helder in kaart brengen”, aldus ProRail.

Kortsluiting

Vorige week vrijdag belandde een hoogspanningskabel van netbeheerder TenneT op de bovenleiding van het spoor, in de buurt van Swifterbant. TenneT maakte melding van een “technisch falen van een component in het veiligheidssysteem dat niet snel kon worden gestopt”. Hierdoor zou de verbinding overbelast en oververhit zijn geraakt. De netbeheerder is een onderzoek gestart naar de oorzaak. Volgens ProRail loopt de schade “in de miljoenen”.

De NS heeft voorlopig bussen ingezet tussen Dronten en Lelystad. Of er na 3 oktober weer treinen zullen rijden op het traject is nog niet zeker.

Dit bericht verscheen eerder op zustervakblad SpoorPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.