Medewerkers waterbussen Blue Amigo dreigen met acties

Waterbus Drechtsteden van nieuwe exploitant Blue Amigo. Foto: provincie Zuid-Holland, januari 2022

Personeel van Blue Amigo, dat het openbaar vervoer over water tussen Rotterdam en de Drechtsteden exploiteert, dreigt het werk neer te leggen. De medewerkers van het bedrijf, dat voorheen te boek stond als Waterbus, vinden het cao-eindbod van de werkgever te mager en eisen aanpassingen. Als er voor maandag geen beter eindbod wordt gestuurd, dan volgt een ultimatum. Daarna zijn stakingen onvermijdelijk, aldus vakbond FNV.

Sinds de overname van het bedrijf door Blue Amigo is volgens de bond de werkdruk gigantisch gestegen. Ook zijn bepaalde diensten veel langer en moet vaker in het weekend worden gewerkt door het samenvoegen van diensten, zeggen de werknemers. Ook zouden praktische problemen minder voortvarend opgepakt worden.

Krappe arbeidsmarkt

Volgens de bond zijn er circa vijftig mensen verantwoordelijk voor het besturen van de waterbussen. De waterbussen zijn dagelijks goed voor zeventien diensten. In het weekend wordt wat minder gevaren. De waterbussen zijn volgens de website van Blue Amigo jaarlijks goed voor 1,8 miljoen passagiers. FNV meent dat er door de coronacrisis wel minder reizigers zijn, al trekt ook het gebruik van het openbaar vervoer over water ook weer aan.

FNV vindt dat de provincie Zuid-Holland als opdrachtgever voor het vervoer ook wat te verwijten valt door te veel naar de kosten te kijken. De dienstregeling valt volgens de bond met het huidige aantal medewerkers niet uit te voeren.

Woordvoerder Danny Doesburg van Blue Amigo stelt in een reactie dat er nog wordt gesproken en dat het daarom “niet verstandig” lijkt om dingen te roepen. Hij benadrukt dat het bedrijf ook kampt met de krapte op de arbeidsmarkt. Extra moeilijkheid daarbij is het specifieke profiel van schippers en stewards waar Blue Amigo naar zoekt.

ANP / YT

Lees ook

Blue Amigo gestart met exploitatie Waterbus

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.