Waterbus Blue Amigo. Foto: Waterbus.nl
personeelstekort

FNV met Blue Amigo in gesprek over werkdruk

FNV is in gesprek met Blue Amigo over de enorme werkdruk onder de werknemers. De vakbond heeft zorgen geuit over het aantal rust- en vakantiedagen van de werknemers. Daarnaast doet de arbeidsinspectie momenteel een onafhankelijk onderzoek naar de werkdruk.

“Ik merk dat een deel van het personeel echt moe is als gevolg van een tekort aan mensen”, zegt Marijn van der Gaag bestuurder bij FNV. “De zorgen van het personeelstekort hadden wij al tijdens de cao-onderhandelingen. Er is toen ook afgeschaald, maar het personeelstekort blijft doorgaan. We hebben onze zorgen kenbaar gemaakt over personeel dat veel diensten achter elkaar maakt.”

“Een ander probleem met personeelstekort is dat mensen buiten de normale vakanties geen vrije dagen kunnen opnemen. Dat is wel essentieel als je mensen wil laten uitrusten en herstellen.”

Diensten van 13,5 uur

De arbeidsinspectie doet momenteel onderzoek naar de werkomstandigheden bij Blue Amigo. Eerder deze week gaven werknemers tegenover het AD aan dat ze ‘geen tijd hebben om naar het toilet te gaan’ en ‘zondagsdiensten draaien van 13,5 uur’.

Blue Amigo liet weten zich totaal niet te herkennen in dit beeld. “Wij zijn in afwachting van een onafhankelijk onderzoek”, zegt een woordvoerder van Blue Amigo. “We reageren uitgebreid na het onderzoek, maar we nemen de werkdruk zeker serieus. Dat valt ook te zien in onze aangepaste dienstregeling. We schalen wel degelijk af. Ook zijn we constant in gesprek met werknemers over de werkdruk.”

De arbeidstijden wet voor de binnenvaart is heel ruim. Een werknemer mag volgens de wet bijvoorbeeld maximaal veertien uur werken in een periode van 24 uur. Daarnaast mag een werknemer maximaal 84 uur werken in een periode van zeven dagen. Met ’s nachts werken wordt ook ruim omgegaan: werknemers mogen maximaal 42 uur in de week werken tussen 23:00 en 6:00.

“Mijn vermoeden is dat de werktijdsoverschrijdingen binnen de wettelijke kaders zitten”, zegt Van der Gaag. FNV heeft desondanks wel zorgen geuit over het personeelstekort. Blue Amigo stelt zich volgens de vakbond constructief op en gaat zelf ook informatie aanleveren omtrent de werkroosters.

“Blue Amigo laat een positieve houding zien”, zegt Van der Gaag. “Goed dat we het gesprek hebben gehad en nu gaat de arbeidsinspectie de doorslag geven over wat goed is en wat niet.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.