Arriva komt scholieren Zuid-Holland tegemoet

Arriva gaat scholieren in Zuid-Holland vanaf eind januari een nieuw abonnement aanbieden. Er komt een nieuw scholierenabonnement vanaf eind januari met 55 procent korting in plaats van 40 procent. Dit doet de vervoerder om de scholieren te compenseren voor hoge prijsstijgingen van het openbaar vervoer in de regio. Dat meldt het OV Loket.

Het verschil tussen het oude (40 procent korting) en het nieuwe abonnement (55 procent korting) wordt met terugwerkende kracht vanaf 9 december gecompenseerd. Scholieren die ook na introductie van dit abonnement nog steeds minimaal 25 procent duurder uit zijn dan met de oude sterabonnementen, worden gecompenseerd. Daartoe hebben Arriva en de provincie besloten. Deze compensatie bestaat uit extra saldotegoed op de OV-chipkaart.

Kortingsabonnementen

Reizigers die niet in de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar vallen blijven aangewezen op de huidige kortingsabonnementen met ook voor hen soms prijsstijgingen van tientallen procenten. Er zijn voor zover bekend geen plannen om deze groep reizigers tegemoet te komen.

De prijsstijgingen zijn een gevolg van de afschaffing van de landelijke sterabonnementen per 1 januari en de overgang op een systeem van afrekenen per zone naar afrekenen per kilometer.

Sterabonnementen

De afschaffing van de sterabonnementen voor het openbaar vervoer op 9 december 2012 heeft ervoor gezorgd dat reizigers in veel regio’s niet meer per zone, maar per gereden kilometer betalen. Daardoor is het reizen per bus en de tram voor veel reizigers een stuk duurder geworden. Voor een andere groep reizigers is het reizen juist goedkoper geworden.

Lees ook: Nieuwe tarieven na verdwijnen sterabonnement ter discussie

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.