Syntus, bus, Apeldoorn

Syntus stimuleert buschauffeurs om zuiniger te rijden

Vervoerder Syntus gaat 110 bussen in de regio Twente uitrusten met een kastje dat het brandstofverbruik en de rijstijl van de chauffeur bijhoudt en beoordeelt. Door middel van deze kastjes wil de vervoerder haar chauffeurs stimuleren om comfortabeler en zuiniger te gaan rijden. 

Ook Connexxion heeft dergelijke kastjes geïnstalleerd in de bussen. Daarmee heeft Connexxion in 2015 al ruim 8 procent brandstof weten te besparen. Vorige week besloot Connexxion nog één miljoen euro te verdelen onder haar chauffeurs als beloning. Syntus beraadt zich er nog over of de vervoerder de chauffeurs ook wil belonen voor een betere rijstijl.

Dashboard

Syntus is al langer bezig om haar chauffeurs kennis te laten maken met het Nieuwe Rijden. Vorig jaar werd dit kastje, het zogenaamde Konfort-systeem, als proef geïnstalleerd in bussen die in de Veluwe rijden. Daar ging het om 140 bussen. Die proef is dusdanig succesvol dat ook 110 bussen in Twente uitgerust worden met dit apparaat. Er worden geen extra cursussen of instructies gegeven. Enkele chauffeurs in de Veluwe hebben vorig jaar uitleg gekregen over de wijze waarop het kastje werkt. Hierna hebben die buschauffeurs op vrijwillige basis de andere chauffeurs geïnstrueerd over het Nieuwe Rijden.

Deze kastjes meten niet alleen het brandstofverbruik, maar geven door middel van groene en rode signalen ook aan of een buschauffeur comfortabel rijdt. Een chauffeur krijgt dus direct feedback op zijn rijstijl en krijgt dus te zien wanneer een chauffeur te hard remt of een bocht te scherp neemt. “Dergelijk rijgedrag is onplezierig voor de passagiers en kost bovendien onnodig brandstof”, aldus Syntus.

Lees ook: Kastje in bus meet brandstofverbruik in Connexxion-chauffeur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.