Gestaakte busdiensten in Almere worden weer opgestart

Vervoerder Connexxion gaat per direct weer busdiensten verzorgen in de Kruidenwijk in Almere, nadat de gemeente verschillende maatregelen heeft aangekondigd. Deze busdiensten werden vandaag gestaakt, nadat enkele bussen dit weekend werden bekogeld door grindsteentjes. De politie heeft nu twee personen opgepakt voor het gooien van de stenen, er komt mobiel cameratoezicht in de buurt en losliggend grind wordt op diverse plekken verwijderd, zo bleek tijdens een persconferentie. 

De vervoerder voerde hierover vanmiddag een gesprek met de gemeente en de politie. Hierna volgde een persconferentie van de gemeente Almere, de politie en Connexxion in het gemeentehuis van Almere, waarin zij enkele maatregelen aankondigden. Connexxion waarschuwde na hervatting van de busdienst meteen dat de vervoerder de diensten wellicht opnieuw zou schrappen wanneer er nieuwe bekogelingen plaatsvinden.

Jongeren

De vervoerder heeft aan De Volkskrant laten weten te hopen dat het rustig blijft in de wijk en dat de maatregelen van de gemeente zullen werken om deze bekogelingen tegen te gaan. Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag werden de bussen van Connexxion bekogeld door een groep jongeren. Omdat de extra controles van de politie niet tot arrestaties leidden, besloot Connexxion op zondagavond om geen bussen meer te laten stoppen op de haltes Kruidenwijk-Oost en Kruidenwijk-West. De vervoerder kon de veiligheid van zijn medewerkers en de passagiers in deze wijk niet meer garanderen.

Drie buslijnen, namelijk lijn 6, 7 en 153, reden vandaag tot ongeveer 15 uur een andere route. De haltes Kruiden-Oost en Kruiden-West werden geschrapt. Reizigers die vanuit de Kruidenwijk de bus wilden nemen, kregen het advies een alternatief te zoeken.

Kamervragen

De bekogelingen maakten nogal wat los. De vervoerder zelf noemde de bekogelingen gevaarlijk en intimiderend, vakbonden spraken hun afschuw uit en de politieke partij VNL heeft aan de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken Kamervragen gesteld over de gebeurtenissen in Almere.

1. Bent u bekend met het bericht ‘Busdienst gestopt na golf vernieling’?

2. Hoe is het mogelijk dat de onveiligheid op de betreffende route zo groot is geworden dat het vervoersbedrijf geen andere oplossing zag dan het tot nader order stoppen met de dienst?

3. Waarom is er niemand van de liefst dertig tot veertig jongeren, die stelselmatig bussen met stenen bekogelen, opgepakt en vastgezet?

4. Deelt u onze visie dat er nimmer gezwicht mag worden voor het gespuis en alles uit de kast moet worden getrokken om de bus gewoon te laten rijden, het tuig op te laten pakken en zsm te laten berechten?

5. Bent u bereid de burgemeester van Almere aan te sporen om een zero-tolerence beleid te voeren?

Lees ook: Connexxion staakt busdienst in Almere vanwege bekogelingen

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gestaakte busdiensten in Almere worden weer opgestart | OVPro.nl

Gestaakte busdiensten in Almere worden weer opgestart

Vervoerder Connexxion gaat per direct weer busdiensten verzorgen in de Kruidenwijk in Almere, nadat de gemeente verschillende maatregelen heeft aangekondigd. Deze busdiensten werden vandaag gestaakt, nadat enkele bussen dit weekend werden bekogeld door grindsteentjes. De politie heeft nu twee personen opgepakt voor het gooien van de stenen, er komt mobiel cameratoezicht in de buurt en losliggend grind wordt op diverse plekken verwijderd, zo bleek tijdens een persconferentie. 

De vervoerder voerde hierover vanmiddag een gesprek met de gemeente en de politie. Hierna volgde een persconferentie van de gemeente Almere, de politie en Connexxion in het gemeentehuis van Almere, waarin zij enkele maatregelen aankondigden. Connexxion waarschuwde na hervatting van de busdienst meteen dat de vervoerder de diensten wellicht opnieuw zou schrappen wanneer er nieuwe bekogelingen plaatsvinden.

Jongeren

De vervoerder heeft aan De Volkskrant laten weten te hopen dat het rustig blijft in de wijk en dat de maatregelen van de gemeente zullen werken om deze bekogelingen tegen te gaan. Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag werden de bussen van Connexxion bekogeld door een groep jongeren. Omdat de extra controles van de politie niet tot arrestaties leidden, besloot Connexxion op zondagavond om geen bussen meer te laten stoppen op de haltes Kruidenwijk-Oost en Kruidenwijk-West. De vervoerder kon de veiligheid van zijn medewerkers en de passagiers in deze wijk niet meer garanderen.

Drie buslijnen, namelijk lijn 6, 7 en 153, reden vandaag tot ongeveer 15 uur een andere route. De haltes Kruiden-Oost en Kruiden-West werden geschrapt. Reizigers die vanuit de Kruidenwijk de bus wilden nemen, kregen het advies een alternatief te zoeken.

Kamervragen

De bekogelingen maakten nogal wat los. De vervoerder zelf noemde de bekogelingen gevaarlijk en intimiderend, vakbonden spraken hun afschuw uit en de politieke partij VNL heeft aan de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken Kamervragen gesteld over de gebeurtenissen in Almere.

1. Bent u bekend met het bericht ‘Busdienst gestopt na golf vernieling’?

2. Hoe is het mogelijk dat de onveiligheid op de betreffende route zo groot is geworden dat het vervoersbedrijf geen andere oplossing zag dan het tot nader order stoppen met de dienst?

3. Waarom is er niemand van de liefst dertig tot veertig jongeren, die stelselmatig bussen met stenen bekogelen, opgepakt en vastgezet?

4. Deelt u onze visie dat er nimmer gezwicht mag worden voor het gespuis en alles uit de kast moet worden getrokken om de bus gewoon te laten rijden, het tuig op te laten pakken en zsm te laten berechten?

5. Bent u bereid de burgemeester van Almere aan te sporen om een zero-tolerence beleid te voeren?

Lees ook: Connexxion staakt busdienst in Almere vanwege bekogelingen

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.