Rechtbank, rechter

Connexxion verliest rechtszaak Utrecht, Syntus behoudt concessie

Rechtbank, rechter

Syntus mag de komende tijd het vervoer in de provincie Utrecht verzorgen. Dat besloot het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) maandag. De concessie was al gegund aan Syntus, maar Connexxion was het niet eens met de gunning en tekende bezwaar aan tegen het besluit. Zonder succes, blijkt nu.

De winnende vervoerder is momenteel nog geen concessiehouder in Utrecht en mag starten op 11 december 2016. Het betreft het vervoer met streekbussen in de provincie Utrecht en de stadsbussen in Amersfoort. De concessie loopt tot eind 2023.

Ongeldig

Connexxion vond dat de provincie had moeten onderzoeken of Syntus in het kader van de aanbesteding in strijd met de Mededingingswet heeft gehandeld. Het CBb oordeelt dat daar in dit geval geen aanleiding toe is. Het vervoersbedrijf vond bovendien dat de inschrijving van Syntus ongeldig was.

Dit omdat laatstgenoemde zonder voorafgaande instemming van de betrokken concessieverleners en -houders buslijnen buiten het concessiegebied heeft aangeboden. Het rechtscollege is van mening dat deze concessiegrens-overschrijdende buslijnen wél mochten worden aangeboden en dat daarvoor geen voorafgaande instemming was vereist.

Connexxion geeft in een reactie aan erg teleurgesteld te zijn door het besluit. Het blijft meewerken aan de overgang van de oude naar de nieuwe concessie. Een protest tegen het besluit is niet mogelijk. Het CBb is de eindrechter in deze zaak, waardoor de uitspraak definitief is.

Syntus

Syntus is uiteraard opgetogen. “Wij zijn verheugd over dit besluit. We kunnen nu echt van start gaan met het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. Met deze uitspraak komt er voor de reizigers een eind aan een periode van onzekerheid, die ruim een jaar heeft geduurd”, aldus Cees Anker, algemeen directeur van het vervoersbedrijf.

“De afgelopen maanden hebben wij achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereiding voor deze nieuwe concessie. Nu de gunning onherroepelijk is, kunnen wij ons volop richten op de toekomst, onze reizigers en onze toekomstige medewerkers, zegt Anker.

Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof (Mobiliteit) voegt daaraan toe: “Ik ben positief gestemd over de start van Syntus. De reizigers en chauffeurs weten nu waar zij aan toe zijn. Het is een vervoerder met ambities. Dat spreekt ons enorm aan. Bereikbare kernen en veilig en schoon openbaar vervoer zijn belangrijke uitgangspunten in deze concessie. Ik heb er alle vertrouwen in dat Syntus dit waar gaat maken in de provincie Utrecht.”

Lastig

Het leek er aanvankelijk op dat per 11 december geen duidelijkheid zou zijn over welke vervoerder als winnaar uit de strijd zou komen. Het rechtsorgaan wilde door drukte pas na de ingangsdatum uitspraak doen. Nadat vakbond FNV hierover zijn zorgen uitte, werd het bezwaar vervroegd.

FNV Streekvervoer maakte zich grote zorgen over een goede implementatie van de concessie, vooral omdat door de late rechtsgang een ordentelijke overgang van het personeel moeilijker zou worden. Tevens zou Syntus geen vaste contracten durven bieden aan de mensen, omdat het bedrijf niet met te veel personeel opgescheept wilde zitten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Connexxion verliest rechtszaak Utrecht, Syntus behoudt concessie”

Erwin Kroon|22.11.16|04:12

Hmm, niet met teveel personeel opgescheept wil zitten, mag ik dat dan lezen als dat er weer lijnen gaan vervallen….?

Philip Scheel|22.11.16|09:47

Nee hoor er vervallen geen lijnen. wel worden veel lijnen ingekort, of langs onrendabele routes geleid. dan worden ze vanzelf opgeheven. toch?
er komen ook wel vraagafhankelijke lijnen en buurtbussen bij, dus wat valt er te klagen. al met al ruim 50.000 dru’s erbij…….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.