Busitalia

ACM: Busitalia mag Qbuzz overnemen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft toestemming gegeven voor de overname van Qbuzz door het Italiaanse bedrijf Busitalia. Volgens de marktautoriteit blijft er na de overname voldoende concurrentie over. Busitalia is onderdeel van de Italiaanse nationale spoorvervoerder Ferrovie dello Stato Italiane dat in handen is van de Italiaanse overheid.

Op 13 juli werd de koopovereenkomst gesloten. Volgens NS heeft de verkoop geen gevolgen voor het personeel of de dienstverlening in de lopende concessies. De centrale ondernemingsraden van Qbuzz en NS hebben al positief geadviseerd over de verkoop, net als het ministerie van Financiën, de aandeelhouder van NS. Ook de huidige concessiehouders OV-bureau Groningen Drenthe en de provincie Utrecht zijn positief over de overname.

Verkoop Qbuzz

NS startte in juli 2016 met het vinden van een koper voor haar dochtermaatschappij, nadat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën te kennen gaf dat de spoorvervoerder zich op zijn kerntaken moest gaan richten.

Busitalia vervoert circa 230 miljoen passagiers per jaar en heeft een omzet van 350 miljoen euro. Met de overname willen de Italiaanse spoorwegen hun aandeel in het Europese passagiersvervoer te vergroten. Bij de busvervoerder werken nu circa 4.000 mensen die het openbaar vervoer verzorgen in Centraal- en Noord-Italië. Het bedrijf heeft 2.300 bussen, 46 treinen, 18 trams en 7 veerponten. Het moederbedrijf FS Group is in meerdere landen actief en heeft een omzet van 8,5 miljard euro.

Lees ook:

NS verkoopt Qbuzz aan Italiaanse Busitalia

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.