Ticketbox, pinapparaat, OV-chipkaartlezer

Connexxion neemt pinsysteem op Zeeuwse bussen in gebruik

Connexxion gebruikt vanaf 1 oktober een nieuw kassasysteem op bijna alle bussen in Zeeland, de Ticketbox. Daarmee is het mogelijk om door middel van een pinbetaling een los kaartje te kopen in de bus. Dit kan in alle bussen van Connexxion, met uitzondering van lijn 42 die in samenwerking met Belgische vervoerder De Lijn wordt gereden.

Met de Ticketbox is Connexxion voorbereid op de landelijk gemaakte afspraak tussen vervoerders om per 1 januari 2018 geen contant geld meer te accepteren in het openbaar vervoer. Tegelijk met de ingebruikname van de Ticketbox wordt de tariefstelling en het assortiment aan kaartjes ook aangepast. Dit gebeurt in samenspraak met de provincie Zeeland en het regionaal reizigersoverleg. De Ticketbox heeft alleen gevolgen voor reizigers die een los kaartje bij de chauffeur kopen. Voor gebruikers van de OV-chipkaart verandert er niets.

Afschaffing contante betaling

OV-bedrijven hebben afgesproken om contante betaling in de bussen per 1 januari 2018 af te schaffen. Deze afspraak is na overleg met vakbonden, opdrachtgevers en reizigersorganisaties gemaakt naar aanleiding van diverse gewelddadige overvallen op buschauffeurs en controleurs, en heeft als doel de sociale veiligheid te vergroten.

Voor de introductie van de Ticketbox zijn het kaartassortiment en de tarieven herzien. Het nieuwe kaartassortiment is niet langer gebaseerd op zones, maar op tijdsblokken van 15, 30, 60 en 90 minuten. Daarnaast blijven er rit- en dagkaarten beschikbaar voor specifieke (buurt) buslijnen. Door de omschakeling van zones naar tijdsblokken zijn de tarieven van papieren kaartjes opnieuw vastgesteld. Volgens Connexxion zijn reizigers in de nieuwe situatie de reiziger gemiddeld genomen niet duurder uit. “Op individueel niveau kan de reis met een papieren kaartje echter wel duurder uitpakken dan men gewend is”, aldus de vervoerder.

Reizen met OV-chipkaart

Mocht dat het geval zijn, dan adviseert Connexxion de reiziger om over te stappen van losse kaartverkoop naar het reizen met de OV-chipkaart. “De reiziger heeft dan gemiddeld na drie reizen de aanschafprijs van 7,50 euro voor een OV-chipkaart al terugverdiend. Uitgangspunt voor het reizen met openbaar vervoer is en blijft de OV-chipkaart.”

In de komende tijd bereidt Connexxion de reiziger die nu nog een kaartje in de bus bij de chauffeur koopt voor op alle veranderingen via een uitgebreide voorlichtingscampagne. “We willen reizigers zo goed mogelijk informeren zodat ze niet voor verrassingen komen te staan”, aldus de vervoerder.

Lees ook:

Connexxion test nieuwe manier om sneller en veiliger te betalen in bus

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.