Onderwijsinstellingen passen collegetijden aan vanwege drukte

De Radboud Universiteit in Nijmegen vervroegt de starttijd van het eerste college om de drukte in de treinen, bussen en op de weg tijdens de ochtendspits te verlichten. De Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) laat het eerste college hoogstwaarschijnlijk een kwartiertje later beginnen. Spoorvervoerder NS stelde ruim een jaar geleden al voor dat onderwijsinstellingen hun lesroosters zouden aanpassen. Dit zou voorkomen dat veel reizigers tegelijkertijd in de bus of trein stapten. 

Verschillende studentenverenigingen en studenten lieten weten het voorstel van NS-topman Roger van Boxtel onacceptabel te vinden. Maar de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen zien hier op basis van een groot big data-onderzoek nu de voordelen van. Dit meldt het universiteitmagazine VOX op basis van een aankondiging van rector magnificus Han van Krieken. De colleges op de Radboud Universiteit zullen al om 08.30 uur van start gaan en de colleges van de HAN naar verluidt om 09.00 uur.

Onderzoek

Voorheen begonnen de colleges van zowel de HAN als de Radboud Universiteit om 08.45 uur. Dit zorgde ervoor dat veel mensen om dezelfde tijd richting campus Heyendaal reisden. Om een oplossing te kunnen bedenken, hebben vervoerders NS, Connexxion, Arriva, ProRail, verschillende onderwijsinstellingen en overheden onderzoek uitgevoerd. Zij onderzochten het reisgedrag van studenten en concludeerden dat deze oplossing het meest effectief is om de drukte beter te spreiden.

De keuze voor deze indeling is ingegeven door het reisgedrag van de studenten. Zeker de helft van alle studenten van de Radboud Universiteit neemt de fiets. De HAN-studenten nemen echter nog wel eens de auto en 67 procent komt met het openbaar vervoer. Het is daarom het verstandigste om de begintijd van de colleges voor HAN-studenten naar de rand van de spits te verplaatsen.

Reisproduct omruilen

Afgelopen september werd in Groningen ook al gestart met een experiment om studenten te verleiden buiten de spits te reizen. Studenten die hun weekreisproduct inruilen voor een weekendreisproduct, krijgen ze als ‘beloning’ een reisproduct waarmee ze doordeweeks gratis kunnen reizen na de ochtendspits in de bussen van Qbuzz en in de treinen van Arriva.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.