Connexxion, bus

Drie inschrijvers voor busconcessie Haaglanden

Connexxion, bus

Connexxion, EBS en Keolis hebben een bod gedaan op de concessie Haaglanden Streek. De winnaar krijgt het recht om openbaar busvervoer te verzorgen in de concessie van 25 augustus 2019 tot 14 december 2030. Dat heeft de concessieverlener MRDH bekend gemaakt. Op dit moment is de concessie in handen van Connexxion.

De concessie omvat het busvervoer in de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Westland, Wassenaar en Zoetermeer. De concessieverlener vraagt voor deze concessieperiode aan de vervoerder om vooral in te zetten op kwaliteit, zero emissie en beter inspelen op de reizigersvraag.

Tevreden reizigers

Het busvervoer dient in ieder geval goed aan te sluiten op het andere vervoer dat in de metropoolregio aanwezig is. Reizigers moeten de totale reisketen als één geheel ervaren, beschreef het PvE. Daarbij is vervoer per spoor het meest belangrijk. “De MRDH ziet het railnetwerk (trein, metro en tram) als ruggengraat van het OV-systeem binnen de metropoolregio. Het openbaar busvervoer vormt hierop een aanvulling, waarbij de insteek is dat beide deelsystemen elkaar moeten versterken en elkaar zeker niet mogen beconcurreren.”

Een vervoerder moet verder goed kunnen inspelen op veranderingen, zoals nieuwe vervoersvormen en technologische ontwikkelingen. Er moet dus met een open blik gekeken worden naar alternatieven voor de klassieke buslijn. Dit moet allemaal tegen een budget dat onder druk staat. “Een uitdaging is daarom om de veranderingen die nodig zijn om het openbaar vervoer blijvend te laten aansluiten op de veranderende vraag vanuit de maatschappij zo effectief en efficiënt mogelijk vorm te geven”, aldus de MRDH.

Kennis vervoerder

De concessieverlener vertrouwt op de kennis van de vervoerder om met alle uitdagingen van het openbaar vervoer in de toekomst goed om te gaan. “Wij vragen de toekomstige vervoerders het busvervoer slim te organiseren in aanvulling op het trein- tram- en metronetwerk om de reismogelijkheden voor onze inwoners te versterken”, aldus Lennart Harpe, portefeuillehouder OV-Ontwikkeling van de MRDH. Naar verwachting wordt op 11 juli de winnaar van de concessie bekendgemaakt.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.