Elektrische bus, Connexxion, Noord-Holland Noord, PitPoint

Eerste 21 elektrische bussen voor regio Noord-Holland Noord

Foto: PitPoint

Connexxion rijdt vanaf dit weekend met 21 elektrische bussen in de regio Noord-Holland Noord. Dit weekend is de nieuwe concessie van start gegaan. Eigenlijk wilde de vervoerder meteen vanaf de start van de concessie ruim tachtig elektrische bussen inzetten, maar het bleek niet mogelijk om de bussen zo snel te laten leveren. In totaal moeten er 83 elektrische bussen aan het einde van dit jaar rijden.

De elektrische bussen worden opgeladen bij laadpleinen in Alkmaar, Den Helder en Hoorn. In Den Helder worden er 5 laadpunten gerealiseerd, in Hoorn 26 en in Alkmaar 54. In Alkmaar gaat het om het grootste AC (wisselstroom) laadplein voor het openbaar vervoer in Nederland. PitPoint is verantwoordelijk voor het ontwerp, de levering en de installatie van het elektrische laadplein.

Zero emissie-oplossingen

Connexxion vindt het belangrijk om het openbaar vervoer in alle concessies te verduurzamen. De vervoerder was de eerste die in Zuidoost-Brabant 43 elektrische bussen inzette en rijdt sinds enkele maanden met honderd bussen in de concessie Amstelland-Meerlanden. “De transitie naar emissievrij vervoer vereist innovatieve oplossingen”, aldus Bart Kraaijvanger, manager van het zero emissie-programma binnen Connexxion.

Connexxion is de samenwerking aangegaan met PitPoint vanwege de positieve ervaringen met het bedrijf als leverancier van groengas. Jan Theo Hoefakker, directeur commercial sales bij PitPoint:” Wij zijn ontzettend blij dat Connexxion met ons dit omvangrijke en uitdagende project is aangegaan. Hiermee versterken wij ons EV-portfolio en laten we zien dat we voor alle schone brandstoffen het meest optimale ontwerp kunnen maken.”

Brandstofbesparing

Aan het einde van het jaar is het de bedoeling dat de andere zestig bussen ook geleverd zijn, waarmee de helft van de busvloot op elektriciteit rijdt. De vervoerder voldoet daarmee aan de eis in het Programma van Eisen dat minstens de helft van alle bussen in 2025 zero emissie moet rijden.

Busremise van Connexxion in Noord-Holland Noord

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.