RET zet vol in op verduurzaming van bedrijfsvoering

De Rotterdamse stadsvervoerder RET heeft een aanbesteding in de markt gezet voor een energieleverancier die zonnepanelen kan leggen op diverse RET-gebouwen en een opwekcapaciteit van 120 miljoen kilowattuur per jaar aan groene stroom bijbouwt in Nederland. Dat is het equivalent van het verbruik van 40.000 huishoudens. “Deze aanbesteding is een volgende stap in de verduurzaming van onze bedrijfsvoering”, aldus Maurice Unck, directeur bij RET. 

Unck: “We zoeken een leverancier die voor het leveren van onze stroom in Nederland nieuwe duurzame opwekcapaciteit bijbouwt. Groene stroom hebben we al, maar met het nieuwe contract neemt de productie van zonne- en/of windenergie in Nederland toe. Zo dragen wij als vervoerder ons steentje bij aan de energietransitie waar we voor staan.” Het nieuwe tienjarige contract omvat alle elektriciteit die het bedrijf gebruikt.

Groene energie

RET wil inzetten op wind- en zonne-energie. Maar omdat de zonne- en windparken nog gebouwd moeten worden, duurt het tot 1 januari 2024 totdat de RET alle stroom daaruit betrekt. In de periode 1 januari 2020 tot en met 31 december 2023 koopt de vervoerder daarom duurzame elektriciteit in die voor 100 procent afkomstig is van bestaande wind of Nederlandse biomassa, met met uitzondering van bijstook in kolencentrales.

RET probeert onder andere fors te verduurzamen door de hele busvloot te vergroenen. Het is de bedoeling dat er in 2030 alleen nog zero emissie-bussen rijden. In Rotterdam gaan de eerste zero emissie-bussen nog dit jaar de weg op. Daarnaast komen er ook 103 hybrides. In 2021 komen er nog 50 zero emissie bussen bij, in 2024 weer 50 en in 2029 de laatste 110.

Zonnepanelen

Vanwege de ambitie om duurzamer te gaan werken, liet de RET in 2018 ook al zonnepanelen leggen op de metrostations Slinge, Rijnhaven, Zuidplein en Maashaven. Verder zet de vervoerder in op de verduurzaming van het eigen wagenpark, energieneutraal en circulair bouwen en efficiënter omgaan met energie.

Lees ook:

Eerste blik op elektrische bussen RET

Affiche busshow

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.