Bus Volvo

Video: bus kan autonoom parkeren, laden en door wasstraat

Vervoerder Keolis en busfabrikant Volvo hebben een autonome bus gedemonstreerd op een busdepot in Zweden. Het voertuig van 12 meter kon parkeren, door de wasstraat en laden onder de laadpaal, zonder dat hier een menselijke chauffeur aan te pas hoefde te komen. Dit allemaal terwijl er passagiers in de bus zaten.

Volvo heeft hiervoor software ontwikkeld, waardoor de bus vanuit een controlekamer kon worden bestuurd en in de gaten gehouden. “Het automatiseren van de operaties in het busdepot vermindert de tijd die de bussen daar doorbrengen, wat betekent dat de vlootbeschikbaarheid wordt vergroot en de grootte van het depot kan worden verkleind. Het minimaliseert verder het risico op botsingen en optimaliseert de veiligheid”, somt Keolis enkele voordelen op.

Autonomie

“Deze nieuwe technologie zal over 5 tot 10 jaar vaker voorkomen. Door autonomie al in de huidige depotbusiness te integreren en te ontwikkelen, wordt niet alleen de ontwikkeling versneld, maar worden ook onze prestaties verbeterd, zodat onze passagiers daarvoor de komende jaren profiteren”, vertelde Jan Kilström, algemeen directeur van Keolis in Zweden.

Ook Volvo denkt dat autonoom rijden erg kansrijk is. “We zijn nog steeds veel jaren weg van een volledig autonome bussen op de openbare wegen, maar busdepots zijn afgebakende gebieden, waar de verkeersstromen voorspelbaar zijn en zichzelf steeds herhalen. Daar zien we autonome bussen dus al veel eerder komen”, aldus Håkan Agnevall.

Zowel Keolis als Volvo hebben allebei al meer ervaring opgedaan met autonoom rijden. Keolis test al sinds 2016 autonome shuttles en deze zijn al in de dienstregeling opgenomen in de Franse steden Parijs, Lille en ook in België, de VS en Canada. Ruim een jaar geleden demonstreerde Volvo ook al een autonome bus op een depot in Gotenburg, maar destijds zonder passagiers.

Volvo demonstreert autonome bus in Göteborg

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Video: bus kan autonoom parkeren, laden en door wasstraat | OVPro.nl
Bus Volvo

Video: bus kan autonoom parkeren, laden en door wasstraat

Vervoerder Keolis en busfabrikant Volvo hebben een autonome bus gedemonstreerd op een busdepot in Zweden. Het voertuig van 12 meter kon parkeren, door de wasstraat en laden onder de laadpaal, zonder dat hier een menselijke chauffeur aan te pas hoefde te komen. Dit allemaal terwijl er passagiers in de bus zaten.

Volvo heeft hiervoor software ontwikkeld, waardoor de bus vanuit een controlekamer kon worden bestuurd en in de gaten gehouden. “Het automatiseren van de operaties in het busdepot vermindert de tijd die de bussen daar doorbrengen, wat betekent dat de vlootbeschikbaarheid wordt vergroot en de grootte van het depot kan worden verkleind. Het minimaliseert verder het risico op botsingen en optimaliseert de veiligheid”, somt Keolis enkele voordelen op.

Autonomie

“Deze nieuwe technologie zal over 5 tot 10 jaar vaker voorkomen. Door autonomie al in de huidige depotbusiness te integreren en te ontwikkelen, wordt niet alleen de ontwikkeling versneld, maar worden ook onze prestaties verbeterd, zodat onze passagiers daarvoor de komende jaren profiteren”, vertelde Jan Kilström, algemeen directeur van Keolis in Zweden.

Ook Volvo denkt dat autonoom rijden erg kansrijk is. “We zijn nog steeds veel jaren weg van een volledig autonome bussen op de openbare wegen, maar busdepots zijn afgebakende gebieden, waar de verkeersstromen voorspelbaar zijn en zichzelf steeds herhalen. Daar zien we autonome bussen dus al veel eerder komen”, aldus Håkan Agnevall.

Zowel Keolis als Volvo hebben allebei al meer ervaring opgedaan met autonoom rijden. Keolis test al sinds 2016 autonome shuttles en deze zijn al in de dienstregeling opgenomen in de Franse steden Parijs, Lille en ook in België, de VS en Canada. Ruim een jaar geleden demonstreerde Volvo ook al een autonome bus op een depot in Gotenburg, maar destijds zonder passagiers.

Volvo demonstreert autonome bus in Göteborg

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.