Setra- en Mercedes-bussen (foto: Daimler)

Meer luchtverversing in Mercedes- en Setra-bussen dankzij nieuw filter

Bij persbericht Daimler

De Duitse busfabrikant Daimler Buses ontwikkelt een nieuw type actieve filter voor meer luchtverversing in stadsbussen van Mercedes-Benz en Setra. Hiermee wordt tot 99 procent van de aerosolen uit de lucht gefilterd, waarmee bescherming tegen het coronavirus nog eens wordt vergroot in de voertuigen. Het filter is al beschikbaar voor touringcars – waaronder dubbeldekkers – en hogevloersbussen.

De stadsbussen en lagevloersbussen kunnen eind dit jaar worden uitgerust met het nieuwe filter. Met een sticker wordt aangegeven in welke bussen dit is gebeurd. De bescherming van het filter is aangetoond tijdens testen en onderzoeken in overeenstemming met daarbij geldende normen. Bijkomend voordeel is dat de efficiëntie van het airconditioningsysteem aanzienlijk verbetert.

Recirculatiemodus

De filters zijn geschikt voor de airconditioningsystemen, luchtfiltersystemen en climate control voorin de bus. Door de kracht is de concentratie aerosolen zelfs in de recirculatiemodus minimaal. “Zelfs na vier uur in de bus wordt de kritische waarde van 3.000 aerosolen, waarvan wordt aangenomen dat dit leidt tot besmetting, niet bereikt”, zegt prof. dr. Martin Kriegel van het Hermann Rietsel Institute van de Technische Universiteit in Berlijn.

De Duitse universiteit deed onderzoek naar de maatregelen in de bussen van Mercedes-Benz en Setra. De studie wees uit dat de combinatie van een hoog gehalte aan frisse lucht, snelle luchtverversing en krachtige antivirale filters het busvervoer veilig maakt, aldus Gustav Tuschen, hoofd ontwikkeling van Daimler Buses.

Hoge verversing

Het airconditioningsysteem in de voertuigen maakt onder gebruikelijke temperaturen (8 tot 26 graden Celcius) gebruik van 80 tot 100 procent buitenlucht. De lucht wordt daardoor continu en in hoog tempo ververst, wat belangrijk is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In stadsbussen gaan bovendien de deuren extra vaak gelijktijdig open om ventilatie te bevorderen.

Daarmee is de situatie in de Mercedes- en Setrabussen niet anders dan andere dagelijkse situaties, aldus Kriegel. “Er is weinig risico voor reizigers, zelfs als er iemand besmet is.”

Lees ook: Mercedes-Benz introduceert gelede eCitaro met nieuwe batterijtechniek

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “Meer luchtverversing in Mercedes- en Setra-bussen dankzij nieuw filter”

Eric Hendriks|17.11.20|15:13

Alles wat je ververst moet ook weer net zo snel eruit kunnen lijkt mij.
En niet door geregeld de deuren ooen te doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Meer luchtverversing in Mercedes- en Setra-bussen dankzij nieuw filter | OVPro.nl
Setra- en Mercedes-bussen (foto: Daimler)

Meer luchtverversing in Mercedes- en Setra-bussen dankzij nieuw filter

Bij persbericht Daimler

De Duitse busfabrikant Daimler Buses ontwikkelt een nieuw type actieve filter voor meer luchtverversing in stadsbussen van Mercedes-Benz en Setra. Hiermee wordt tot 99 procent van de aerosolen uit de lucht gefilterd, waarmee bescherming tegen het coronavirus nog eens wordt vergroot in de voertuigen. Het filter is al beschikbaar voor touringcars – waaronder dubbeldekkers – en hogevloersbussen.

De stadsbussen en lagevloersbussen kunnen eind dit jaar worden uitgerust met het nieuwe filter. Met een sticker wordt aangegeven in welke bussen dit is gebeurd. De bescherming van het filter is aangetoond tijdens testen en onderzoeken in overeenstemming met daarbij geldende normen. Bijkomend voordeel is dat de efficiëntie van het airconditioningsysteem aanzienlijk verbetert.

Recirculatiemodus

De filters zijn geschikt voor de airconditioningsystemen, luchtfiltersystemen en climate control voorin de bus. Door de kracht is de concentratie aerosolen zelfs in de recirculatiemodus minimaal. “Zelfs na vier uur in de bus wordt de kritische waarde van 3.000 aerosolen, waarvan wordt aangenomen dat dit leidt tot besmetting, niet bereikt”, zegt prof. dr. Martin Kriegel van het Hermann Rietsel Institute van de Technische Universiteit in Berlijn.

De Duitse universiteit deed onderzoek naar de maatregelen in de bussen van Mercedes-Benz en Setra. De studie wees uit dat de combinatie van een hoog gehalte aan frisse lucht, snelle luchtverversing en krachtige antivirale filters het busvervoer veilig maakt, aldus Gustav Tuschen, hoofd ontwikkeling van Daimler Buses.

Hoge verversing

Het airconditioningsysteem in de voertuigen maakt onder gebruikelijke temperaturen (8 tot 26 graden Celcius) gebruik van 80 tot 100 procent buitenlucht. De lucht wordt daardoor continu en in hoog tempo ververst, wat belangrijk is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In stadsbussen gaan bovendien de deuren extra vaak gelijktijdig open om ventilatie te bevorderen.

Daarmee is de situatie in de Mercedes- en Setrabussen niet anders dan andere dagelijkse situaties, aldus Kriegel. “Er is weinig risico voor reizigers, zelfs als er iemand besmet is.”

Lees ook: Mercedes-Benz introduceert gelede eCitaro met nieuwe batterijtechniek

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “Meer luchtverversing in Mercedes- en Setra-bussen dankzij nieuw filter”

Eric Hendriks|17.11.20|15:13

Alles wat je ververst moet ook weer net zo snel eruit kunnen lijkt mij.
En niet door geregeld de deuren ooen te doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.