Elektrische bussen Connexxion (foto: Ebusco)
Jaarresultaten

Orders Ebusco verviervoudigd in 2022 ondanks leveringsproblemen

Elektrische bussen Connexxion. Foto: Ebusco

Voorafgaand aan de bekendmaking van de jaarresultaten in maart, geeft Ebusco een zogenoemde trading update over 2022. Daarin stelt de busbouwer dat het aantal orders afgelopen jaar zijn verviervoudigd ten opzichte van 2021. De totale orderportefeuille van Ebusco komt in 2022 uit op 1.474 bussen. Het aantal orders had hoger kunnen uitkomen, maar de opleving van COVID-19 in China gooide onder andere roet in het eten. De levering van 21 bussen is daardoor verschoven naar begin 2023. 

“Ons orderboek steeg van 325 bussen eind 2021 naar 1.474 eind 2022, voornamelijk doordat Ebusco de grote aanbesteding van Deutsche Bahn won en door het commerciële succes van de innovatieve Ebusco 3.0”, zegt Peter Bijvelds, oprichter en CEO van Ebusco.

De deal met de Deutsche Bahn werd vorig jaar april bekend. Ebusco werd daardoor de belangrijkste leverancier voor zero-emissie bussen voor de Duitse vervoerder. Het aantal geleverde bussen kan oplopen tot achterhonderd bussen, meldde Ebusco destijds.

Verlies in 2021

De deal was belangrijk voor het bedrijf uit Deurne. De omzet zakte in 2021 namelijk tot ruim 24 miljoen, tegen de bijna 100 miljoen een jaar eerder. Onder de streep was daardoor sprake van een verlies van bijna 27 miljoen euro, waar in 2020 nog een kleine 17 miljoen euro winst in de boeken ging.

Afgelopen jaar ging het mede door de deal met de Deutsche Bahn beter. “Het jaar 2022 was een jaar van herstel en uitbreiding voor Ebusco na de COVID-19 gerelateerde vertraging in voorgaande jaren”, zegt Bijvelds.

Verdubbeling personeel

Niet alleen groeide het orderboek van Ebusco met grote getale afgelopen jaar, ook het personeelsbestand nam toe met 96 procent. Momenteel werken totaal 607 (FTE) fulltime werknemers bij het bedrijf. “We zijn ook blijven investeren in ons personeelsbestand, dat bijna is verdubbeld om aan de grote vraag te kunnen voldoen”, zegt Bijvelds.

Toch had de groei in 2022 nog groter kunnen zijn. “Dit gezegd hebbende: wij hebben niet alles in de hand en een opleving van COVID-19 in China in december heeft geleid tot een vertraging van de verzending van 21 bussen, die nu zullen bijdragen aan de inkomsten van 2023.” In totaal heeft Ebusco 2022 afgesloten met 261 bussen die bijdragen aan de jaaromzet, terwijl eerder uitgegaan was van 285 bussen.

De beperkingen van de toeleveringsketen resulteerden ook in hogere transportkosten dan verwacht, aangezien een aantal onderdelen door de lucht in plaats van over zee moest worden vervoerd.

Jaarresultaten

Bijvelds is ondanks de tegenslag tevreden over 2022. “Op basis van de goed gevulde orderportefeuille en de investeringen die we de afgelopen jaren hebben gedaan, zien we 2023 met vertrouwen tegemoet”, besluit de Ebusco-topman. De jaarresultaten van Ebusco worden op 29 maart bekendgemaakt.

Lees ook:

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Orders Ebusco verviervoudigd in 2022 ondanks leveringsproblemen | OVPro.nl
Elektrische bussen Connexxion (foto: Ebusco)
Jaarresultaten

Orders Ebusco verviervoudigd in 2022 ondanks leveringsproblemen

Elektrische bussen Connexxion. Foto: Ebusco

Voorafgaand aan de bekendmaking van de jaarresultaten in maart, geeft Ebusco een zogenoemde trading update over 2022. Daarin stelt de busbouwer dat het aantal orders afgelopen jaar zijn verviervoudigd ten opzichte van 2021. De totale orderportefeuille van Ebusco komt in 2022 uit op 1.474 bussen. Het aantal orders had hoger kunnen uitkomen, maar de opleving van COVID-19 in China gooide onder andere roet in het eten. De levering van 21 bussen is daardoor verschoven naar begin 2023. 

“Ons orderboek steeg van 325 bussen eind 2021 naar 1.474 eind 2022, voornamelijk doordat Ebusco de grote aanbesteding van Deutsche Bahn won en door het commerciële succes van de innovatieve Ebusco 3.0”, zegt Peter Bijvelds, oprichter en CEO van Ebusco.

De deal met de Deutsche Bahn werd vorig jaar april bekend. Ebusco werd daardoor de belangrijkste leverancier voor zero-emissie bussen voor de Duitse vervoerder. Het aantal geleverde bussen kan oplopen tot achterhonderd bussen, meldde Ebusco destijds.

Verlies in 2021

De deal was belangrijk voor het bedrijf uit Deurne. De omzet zakte in 2021 namelijk tot ruim 24 miljoen, tegen de bijna 100 miljoen een jaar eerder. Onder de streep was daardoor sprake van een verlies van bijna 27 miljoen euro, waar in 2020 nog een kleine 17 miljoen euro winst in de boeken ging.

Afgelopen jaar ging het mede door de deal met de Deutsche Bahn beter. “Het jaar 2022 was een jaar van herstel en uitbreiding voor Ebusco na de COVID-19 gerelateerde vertraging in voorgaande jaren”, zegt Bijvelds.

Verdubbeling personeel

Niet alleen groeide het orderboek van Ebusco met grote getale afgelopen jaar, ook het personeelsbestand nam toe met 96 procent. Momenteel werken totaal 607 (FTE) fulltime werknemers bij het bedrijf. “We zijn ook blijven investeren in ons personeelsbestand, dat bijna is verdubbeld om aan de grote vraag te kunnen voldoen”, zegt Bijvelds.

Toch had de groei in 2022 nog groter kunnen zijn. “Dit gezegd hebbende: wij hebben niet alles in de hand en een opleving van COVID-19 in China in december heeft geleid tot een vertraging van de verzending van 21 bussen, die nu zullen bijdragen aan de inkomsten van 2023.” In totaal heeft Ebusco 2022 afgesloten met 261 bussen die bijdragen aan de jaaromzet, terwijl eerder uitgegaan was van 285 bussen.

De beperkingen van de toeleveringsketen resulteerden ook in hogere transportkosten dan verwacht, aangezien een aantal onderdelen door de lucht in plaats van over zee moest worden vervoerd.

Jaarresultaten

Bijvelds is ondanks de tegenslag tevreden over 2022. “Op basis van de goed gevulde orderportefeuille en de investeringen die we de afgelopen jaren hebben gedaan, zien we 2023 met vertrouwen tegemoet”, besluit de Ebusco-topman. De jaarresultaten van Ebusco worden op 29 maart bekendgemaakt.

Lees ook:

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.