OVPay

In- en uitchecken met betaalpas in Arriva-bussen vanaf nu mogelijk in heel Fryslân

Milfred Hart, regiodirecteur van Arriva, gedeputeerde Avine Fokkens en Willem Albert Roos voorzitter ROCOV Fryslân gebruikten vanochtend de nieuwe betaalmethode als eerste in de bus. Foto: Arriva.

Busreizigers in Fryslân en op de Waddeneilanden kunnen behalve met hun OV-chipkaart vanaf vandaag ook in- en uitchecken in Arriva-bussen met een contactloze betaalpas of creditcard. Milfred Hart, regiodirecteur van Arriva en Avine Fokkens-Kelder, gedeputeerde van de provincie Fryslân, lieten vanochtend zien hoe dat in zijn werk gaat. Reizen met de betaalpas in Arriva-treinen in Friesland en Groningen kan al sinds oktober vorig jaar.

Het betalen in het ov gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds slimmer en makkelijker. Reizigers bepalen straks zelf hoe ze betalen. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink gefaseerd ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Eind maart/begin april is het in- en uitchecken in het ov met een contactloze betaalpas of creditcard naar verwachting mogelijk in heel Nederland.

Momenteel is het op een aantal regio’s na in heel Nederland mogelijk om te reizen met de betaalpas. Regio Utrecht, Nijmegen en ook Emmeloord en Meppel moeten nog overstappen naar de nieuwe betaalvorm.

Op veel plekken in Nederland is het mogelijk om in te checken met een betaalpas. Foto: OVPay.

“Deze techniek maakt het openbaar vervoer nog toegankelijker”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder van provincie Fryslân. “De drempel om de bus of de trein in te stappen gaat omlaag, juist ook voor mensen die er niet iedere dag gebruik van maken. Dat maakt het een prachtige nieuwe stap.”

Herkenbarer logo’s

Ook de regiodirecteur bij Arriva is blij met de introductie van de nieuwe betaalvorm. “Dat busreizigers in Fryslân en op de Waddeneilanden, nu net als de treinreizigers op de Noordelijke treinlijnen in Fryslân en Groningen, gebruik kunnen maken van OVpay verrijkt onze dienstverlening”, zegt Milfred Hart. “Zo kan iedereen reizen op een manier die bij hem of haar past.”

Om aandacht te trekken voor de nieuwe betaalvorm, zijn alle Arriva-bussen in Fryslân en op de Waddeneilanden voorzien van herkenbare logo’s en informatie, zodat de reizigers weten dat ze kunnen in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard. Ook bij de Arriva OV Servicepunten, op stations, bij haltes en in de treinen op de Noordelijke Lijnen is informatie over OVpay te vinden.

Kosten ov-betalen

Een reiziger checkt in bij de kaartlezer met een contactloze betaalpas, plastic of op een mobiel, en start de busreis. Bij het verlaten van de bus checkt de reiziger uit met dezelfde betaalpas bij de kaartlezer. Het is belangrijk dat reizigers de betaalpas, creditcard of OV-chipkaart uit de portemonnee of pasjeshouder halen, zodat de gewenste pas wordt gebruikt. Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening.

De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in hun betaaloverzicht (herkenbaar via omschrijving NLOV) en in de OVpay-app als de reiziger daar een account aanmaakt. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

Lees ook:

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

In- en uitchecken met betaalpas in Arriva-bussen vanaf nu mogelijk in heel Fryslân | OVPro.nl
OVPay

In- en uitchecken met betaalpas in Arriva-bussen vanaf nu mogelijk in heel Fryslân

Milfred Hart, regiodirecteur van Arriva, gedeputeerde Avine Fokkens en Willem Albert Roos voorzitter ROCOV Fryslân gebruikten vanochtend de nieuwe betaalmethode als eerste in de bus. Foto: Arriva.

Busreizigers in Fryslân en op de Waddeneilanden kunnen behalve met hun OV-chipkaart vanaf vandaag ook in- en uitchecken in Arriva-bussen met een contactloze betaalpas of creditcard. Milfred Hart, regiodirecteur van Arriva en Avine Fokkens-Kelder, gedeputeerde van de provincie Fryslân, lieten vanochtend zien hoe dat in zijn werk gaat. Reizen met de betaalpas in Arriva-treinen in Friesland en Groningen kan al sinds oktober vorig jaar.

Het betalen in het ov gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds slimmer en makkelijker. Reizigers bepalen straks zelf hoe ze betalen. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink gefaseerd ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Eind maart/begin april is het in- en uitchecken in het ov met een contactloze betaalpas of creditcard naar verwachting mogelijk in heel Nederland.

Momenteel is het op een aantal regio’s na in heel Nederland mogelijk om te reizen met de betaalpas. Regio Utrecht, Nijmegen en ook Emmeloord en Meppel moeten nog overstappen naar de nieuwe betaalvorm.

Op veel plekken in Nederland is het mogelijk om in te checken met een betaalpas. Foto: OVPay.

“Deze techniek maakt het openbaar vervoer nog toegankelijker”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder van provincie Fryslân. “De drempel om de bus of de trein in te stappen gaat omlaag, juist ook voor mensen die er niet iedere dag gebruik van maken. Dat maakt het een prachtige nieuwe stap.”

Herkenbarer logo’s

Ook de regiodirecteur bij Arriva is blij met de introductie van de nieuwe betaalvorm. “Dat busreizigers in Fryslân en op de Waddeneilanden, nu net als de treinreizigers op de Noordelijke treinlijnen in Fryslân en Groningen, gebruik kunnen maken van OVpay verrijkt onze dienstverlening”, zegt Milfred Hart. “Zo kan iedereen reizen op een manier die bij hem of haar past.”

Om aandacht te trekken voor de nieuwe betaalvorm, zijn alle Arriva-bussen in Fryslân en op de Waddeneilanden voorzien van herkenbare logo’s en informatie, zodat de reizigers weten dat ze kunnen in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard. Ook bij de Arriva OV Servicepunten, op stations, bij haltes en in de treinen op de Noordelijke Lijnen is informatie over OVpay te vinden.

Kosten ov-betalen

Een reiziger checkt in bij de kaartlezer met een contactloze betaalpas, plastic of op een mobiel, en start de busreis. Bij het verlaten van de bus checkt de reiziger uit met dezelfde betaalpas bij de kaartlezer. Het is belangrijk dat reizigers de betaalpas, creditcard of OV-chipkaart uit de portemonnee of pasjeshouder halen, zodat de gewenste pas wordt gebruikt. Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening.

De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in hun betaaloverzicht (herkenbaar via omschrijving NLOV) en in de OVpay-app als de reiziger daar een account aanmaakt. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

Lees ook:

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.