Arriva-treinen op station Leeuwarden.
Werkzaamheden station Leeuwarden

Friese studenten mogelijk terug naar digitaal onderwijs tijdens spoorklus ProRail

Foto: Arriva-treinen op station Leeuwarden. Foto: ProMedia/Sander van Vliet

Als studenten van de hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden volgend jaar in de problemen komen door de grote spoorwerkzaamheden rond Leeuwarden, kunnen zij net als in de coronaperiode waarschijnlijk online les krijgen. Als ze een toets niet kunnen maken, kunnen ze die misschien later alsnog afleggen. Dat zijn opties waar de instelling over nadenkt, laat een woordvoerster weten.

NHL Stenden, dat ruim 24.000 studenten telt, is blij dat de werkzaamheden vroeg zijn aangekondigd. “Dan kunnen we anticiperen en studenten en medewerkers goed op de hoogte brengen van de gevolgen voor vervoer”, aldus de woordvoerster.

De instelling verwacht geen grote problemen, omdat de meeste medewerkers in de buurt wonen. “Veel van hen komt met de fiets of lopend. Mensen die verder weg wonen, komen met de auto, of ze rijden met iemand mee, zoals we bij vervoersstakingen zagen. Als studenten wel problemen krijgen, vragen we ze om dat te melden bij de opleiding, en die geven we dan de opdracht om een oplossing te bieden. We laten studenten hier zeker niet mee zitten.”

Zorgen

Ook bij ROC Frida heeft men zorgen over wat de spoorwerkzaamheden betekenen voor het onderwijs van de studenten. “Zo’n 40 tot 50 procent van onze studenten komt met het openbaar vervoer. Soms moeten ze onderweg overstappen. En laten we de mbo’ers die stage lopen niet vergeten”, aldus Remco Meijerink, bestuursvoorzitter van het ROC. Hoe groot de gevolgen zijn, hangt volgens de schoolbestuurder af van het alternatief. “Je kunt wel bussen laten rijden, maar als die niet aansluiten of als ze niet voldoende capaciteit hebben, ontregelt dat in potentie een groot deel van het onderwijs.”

Spoorbeheerder ProRail kondigde donderdag aan dat er volgend jaar grote onderhoudswerkzaamheden rond het station van Leeuwarden komen. Door personeelstekort kan het werk niet ’s nachts, in het weekeinde of in een vakantie worden uitgevoerd. Daardoor is Leeuwarden van 17 juni tot en met 9 juli per trein alleen bereikbaar vanuit Groningen. Volgens ProRail is dat een voorproefje, en kan dat later ook op andere plekken in het land gebeuren.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Friese studenten mogelijk terug naar digitaal onderwijs tijdens spoorklus ProRail | OVPro.nl