Movitas verkozen tot beste Nederlandse ontwerp van 2020

Movitas (bron: Tribus)
Via Tribus, bij partnerartikel

De elektrische midibus Movitas is in de prijzen gevallen. Het voertuig van Tribus is als beste Nederlandse ontwerp van 2020 bekroond met de ‘Goed Industrieel Ontwerp Design Excellence Award’. De prijs wordt sinds 1986 uitgereikt door Stichting Designlink, dat hiermee het belang van professioneel productontwerp onder de aandacht wil brengen van zowel opdrachtgevers, beleidsmakers als publiek.

De Movitas is ontworpen als aanvulling op het bestaande busaanbod en verkrijgbaar in meerdere varianten met lengtes van 8,2 tot 9,7 meter. Zo zijn de accu’s in de vloer verwerkt, wat zorgt voor een laag zwaartepunt en bijdraagt aan rijcomfort en zijn op het dak zonnepanelen geplaatst. Het in- en uitstappen wordt vergemakkelijkt omdat de bus in zijn geheel kan zakken tot straatniveau. Door de meesturende achterwielen is het voertuig ook geschikt om te rijden door nauwe straten van binnensteden.

Meerdere redenen

De modulaire en eigentijdse vormgeving is niet de enige reden voor de uitverkiezing. “Het initiële idee van een compacte, elektrische bus, die het gat tussen taxibus en stadsbus opvult, komt van ontwerpbureau Steketee Design, dat producent Tribus heeft weten te overtuigen een dergelijke bus te gaan ontwikkelen”, aldus de driekoppige jury. Dit laat volgens hen zien hoe de creatieve industrie de maakindustrie kan dienen. De jury benoemt ook dat de Movitas bijdraagt aan de reputatie van de nationale automotive industrie.

De award werd eerder deze maand uitgereikt in het Design Museum in Den Bosch. “Door corona nog in een kleinschalige setting, maar wat voelde het goed om iets te kunnen vieren met elkaar”, aldus Tribus in een reactie.  “Zo flexibel, wendbaar en efficiënt als het product zelf, was ook het team waarmee de Movitas in no-time (2 jaar) van idee naar werkend prototype is gebracht. Een team gedreven door passie en vakmanschap voor een fantastisch bedrijf dat het aandurft om in het diepe te springen. Specifiek voor het design hebben we samengewerkt met Steketee Design. Samen hebben we deze award in de wacht gesleept!”

Lees ook:

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “Movitas verkozen tot beste Nederlandse ontwerp van 2020”

Wiebe Goossen|20.07.21|14:29

Deze bus(sen) lijken mij een prima alternatief voor lijnen die niet zo’n hoge bezettingsgraad kennen, zoals in kleinere steden vaak voorkomt. Dan is zo’n grote, logge bus niet altijd een uitkomst. En dat deze bus zeer ‘milieuvriendelijk’ is, is natuurlijk mooi meegenomen!