Te lang bewaarde persoonsgegevens door NS vernietigd

De NS heeft te lang bewaarde persoonsgegevens van OV-chipkaarthouders vernietigd.  Daarmee is volgens het College bescherming persoonsgegevens (CBP) de NS niet langer in overtreding. Wel stelt het CPB dat NS in het verleden misbruik heeft gemaakt door persoonsgegevens te verzamelen voor marketingdoeleinden.

Uit de door het CBP onderzochte verwerkingen van reisgegevens voor marketingdoeleinden bleek dat NS een gedetailleerd beeld van het reisgedrag van de OV-chipkaarthouders vastlegde. NS gebruikte deze gedetailleerde reisgegevens zonder de vereiste toestemming hiervoor van de reizigers.

Marketingdoeleinden

Daarmee leefde het vervoerbedrijf de eerder door het CBP geformuleerde voorwaarden waaronder OV-bedrijven reisgegevens mogen verwerken voor marketingdoeleinden, niet na. NS heeft zich in 2008 aan de uitwerking van de wet in de voorwaarden uitdrukkelijk verbonden.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat NS persoonsgegevens van anonieme OV-chipkaarthouders verzamelde. Het OV-bedrijf gebruikte namelijk de e-mailadressen van de anonieme OV-chipkaarthouders die hun saldo via de website van NS activeerden voor direct marketingdoeleinden.

Reisgedrag

Omdat via de OV-chipkaart veel persoonsgegevens worden verzameld is het van groot belang dat reizigers erop kunnen vertrouwen dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. De door het CBP gestelde voorwaarden hebben tot doel te voorkomen dat een gedetailleerd beeld van het reisgedrag van reizigers wordt vastgelegd.

NS legde juist wel vast wie op welk tijdstip waar heeft gereisd ten behoeve van zijn marketingactiviteiten. 
NS heeft naar aanleiding van de eerste onderzoeksbevindingen van het CBP maatregelen getroffen om de overtredingen te beëindigen. Het CBP heeft deze beoordeeld en concludeert dat het vervoerbedrijf inmiddels voldoet aan de voorwaarden.

RET

Wel blijft de boete van 125.000 euro die aan de NS is opgelegd omtrent deze kwestie staan. De NS is hiertegen in beroep gegaan. Ook de RET die eerder deze maand om dezelfde reden een boete van 120.000 euro kreeg opgelegd, heeft de boete aangevochten.

Lees ook: RET krijgt boete voor te lang bewaren persoonsgegevens

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.