Haags college start onderhandelingen met NS over HTM

Stadhuis, Den Haag

Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag gaat met spoorbedrijf NS onderhandelen over de overname van 49 procent van de aandelen van stadsvervoerder HTM. Het college tekende daarvoor dinsdag een intentie-overeenkomst. Daarin verklaren de drie partijen dat ze de voorgestelde samenwerking gaan onderzoeken.

De intentie-overeenkomst is het vertrekpunt voor verdere onderhandelingen. Onderdeel van de afspraken is dat er een boekenonderzoek en een juridisch onderzoek wordt gedaan. Hiervoor worden onafhankelijke juridische en financiƫle experts ingeschakeld.

Wensen en bedenkingen

Het principebesluit voor de onderhandelingen wordt aan de gemeenteraad voorgelegd. De gemeenteraad gaat nog haar wensen en bedenkingen vertellen. De raad besluit op 8 november of de onderhandelingen over de overname verder mogen gaan.

De NS wil een belang van 49 procent nemen in HTM. De vervoerder is nu nog volledig in eigendom van de gemeente Den Haag. De NS en HTM verwachten dat door betere aansluitingen tussen tram, bus en trein het aantal reizigers toeneemt.

Investeringsplannen

De bedrijven willen zich gezamenlijk inzetten voor een goede informatievoorziening voor reizigers, faciliteiten voor fietsers en de ov-fiets. Ook willen ze samen investeren in het stationsgebied en ov-knooppunten. In de plannen wordt er ruimte gemaakt voor vestiging van kantoren, instellingen, bedrijven en winkels.

Lees ook: Overname HTM door NS: gemeenteraad nog niet overtuigd

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.