Utrechtse gedeputeerde treedt af vanwege debacle Uithoflijn

Foto Inge

De Utrechtse gedeputeerde voor mobiliteit, Jacqueline Verbeek-Nijhof, heeft vorige week haar ontslag ingediend bij de commissaris van de Koning. Ze houdt zichzelf verantwoordelijk voor de problemen bij de oplevering van de nieuwe Uithoflijn. Onlangs werd bekend dat de nieuwe tramlijn ruim 1,5 jaar later wordt opgeleverd dan gepland en bijna 84 miljoen euro extra kost.

In een brief laat de gedeputeerde weten dat ze de Uithoflijn blijft zien als een erg belangrijk project voor de inwoners van Utrecht. “Ik vind dat dit project in goede gezamenlijkheid tussen gemeente en provincie moet en kan worden afgerond”, schrijft ze.

Kritisch rapport

Het aftreden van de gedeputeerde volgt op een zeer kritisch rapport dat ruim een week geleden openbaar werd. De provincie was er niet in geslaagd om te zorgen voor voldoende politieke aansturing, een gezamenlijk einddoel en goede samenhang tussen de provincie, de gemeente en de projectorganisatie Uithoflijn. Bovendien worstelde de provincie met het vergaren en behouden van kundige mensen en kennis over het project.

Verschillende Statenfracties gaven daarop aan geschrokken te zijn over de conclusies en vroegen om een debat met Verbeek. Ze heeft nu echter zelf besloten haar werkzaamheden neer leggen. “In de audit zijn harde noten gekraakt over de provinciale organisatie en de aansturing van het project Uithoflijn. De uitkomst van het rapport geeft mij aanleiding om als bestuurder mijn verantwoordelijkheid te nemen.”

Partners

De gedeputeerde vervulde drie jaar lang deze functie. “Ik bedank alle partners waarmee ik de afgelopen jaren heb samengewerkt”, besluit ze haar brief. “Ik draag het openbaar bestuur en alle mensen die zich dag in dag uit sterk maken voor een mooie provincie een warm hart toe en wens hen alle succes bij hun opdracht.”

Naast de gedeputeerde is provinciesecretaris Hans Goedhart door het college van Gedeputeerde Staten buitengewoon verlof verleend. De provinciesecretaris heeft zijn werkzaamheden per direct als provinciesecretaris en algemeen directeur moeten neerleggen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.