Hyperloop illustratie (foto: NS)

‘Testlocatie Hyperloop in Groningen voor de hand liggend’

Hyperloop illustratie (foto: NS)

Het ligt voor de hand om een testlocatie voor de Hyperloop te realiseren in Groningen, precies halverwege het traject Amsterdam-Hamburg. Dit schrijven drie noordelijke provincies in een brief aan informateur Edith Schippers. De Hyperloop is een nieuwe manier van vervoer, waarbij gereisd wordt in een capsule die snelheden kan bereiken van 1200 kilometer per uur. De capsule beweegt zich voort in speciaal ontwikkelde vacuümbuizen en daar is geen luchtdruk.

“Als Nederland kunnen we kansen pakken door te investeren in een snelle verbinding tussen de Metropoolregio’s Amsterdam en Hamburg”, schrijven Drenthe, Fryslân en Groningen in een brief. Ze geven hierin aan dat juist in die provincies uitermate geschikt zijn voor de vergroening van mobiliteit, snelle (inter)nationale verbindingen en een bereikbaar platteland.

Gemiste kans

Ze noemen het momenteel een gemiste kans dat het noorden van Nederland niet goed is aangesloten op de Randstad via het openbaar vervoer en dat ook de bereikbaarheid van het Europese netwerk onvoldoende is. Het zou volgens hen goed zijn om dit te verbeteren door bijvoorbeeld de snelheid tussen de Randstad en Noord-Nederland te verhogen.

De drie provincies geloven bovendien dat het op de lange termijn voordelig is voor Nederland om aan de slag te gaan met grensoverschrijdende spoorverbindingen, onder andere door dit testtraject te realiseren voor de Hyperloop. Die wordt gezien als een doorbraakproject voor de Nederlandse economie door VNO-NCW en MKB Nederland in NL Next-level.

Smart mobility en autonoom vervoer

Ook op andere onderdelen van mobiliteit, zeggen de provincies innovatie te omarmen. Nederland is al koploper in autonoom vervoer en smart mobility en de noordelijke provincies spelen daarbij een rol. De komende jaren zullen vormen van verduurzaming in auto’s, bussen en luchtvaart getest worden op luchthaven Groningen Airport Eelde en de provincies willen meer autonoom vervoer testen. Ze stellen voor Noord-Nederland als proeftuin te gebruiken.

Het blijft bovendien belangrijk om in deze provincies in te zetten op innovaties, zodat ook het platteland bereikbaar blijft. “Om de bereikbaarheid van het platteland te waarborgen, willen we doorgaan met vervoer op maat door bijvoorbeeld het combineren van openbaar en doelgroepenvervoer.” Dit moet uiteindelijk zorgen voor een beter gespreide ruimtelijke ontwikkeling op nationale schaal. Snellere verbindingen tussen de Randstad en de andere regio’s komt ten goede aan de welvaartswinst en minder ruimtedruk in het Randstedelijke gebied.

Lees ook: NS en UNIIQ investeren in ontwikkeling Hyperloop

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “‘Testlocatie Hyperloop in Groningen voor de hand liggend’”

Wouter van Gessel|13.04.17|12:03

Noordelijke provincies hebben een enorm potentieel voor autonome voertuigen en energievraagstukken. Is ook onze visie. In de buurt was er een testbaan/centrum voor de aandrijving. Die is zo goed dat China/Korea het overnemen ipv wiel opnieuw uitvinden. Hyperloop heeft veel vraagteken zoals veiligheid,capaciteit. ALS het al zou kunnen heeft NoordNL er niets aan. Bewoners daar kunnen er ooit gebruik van maken om vanuit NoordNL te kunnen verplaatsen. Wij kiezen voor de Transrapid09 die wel voldoet.

kees boer|16.04.17|22:14

Dat project lijkt me veel te duur als op de voorgestelde relatie een impuls geven wil dan moet de Zuiderzeespoorlijn weer in beld komen gezien ook de ontwikkeling van Almere en Lelystad Airport en de kapotte brug nabij Weener meteen vervanden door een aquaduct wat Kampen en Abcoude ook hebben

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.