GVB start na bus nu met contant geld weren uit trams

Combino tram, GVB, (bron: GVB Verbindt)

Stadsvervoerder GVB zet vrijdag de volgende stap in het volledig weren van contant geld uit haar OV-voertuigen. Het is in tram 26 dan mogelijk om het ritkaartje te pinnen. Het is de de eerste fase in het geleidelijk invoeren van cashloos betalen in en het aantal tramlijnen waarop pinapparaten aanwezig is wordt de komende tijd dan ook uitgebreid. In eerste instantie zal betalen met contant geld ook mogelijk blijven. 

GVB heeft vorig jaar het proces in gang gezet om de bussen uit te rusten met de benodigde pinapparatuur. Hierna werd het contant geld geweerd uit nachtbussen en uiteindelijk was GVB de eerste vervoerder die geen contant geld meer accepteerde in de bussen. De omslag naar cashloos betalen heeft het werk van busbestuurders aanzienlijk veiliger gemaakt, laat de vervoerder weten.

Pinnen in de tram

Door pinapparaten te installeren in alle bussen, wordt een alternatief geboden aan reiziger die een los kaartje aan boord van het voertuig wil kopen. Wanneer alle trams voorzien zijn van een pinautomaat zal contant geld ook definitief uit de trams verdwijnen. De vervoerder verwacht dat dit zal gebeuren in de loop van 2018.

Hoewel alle vervoerders zich voorbereiden op de omslag naar contactloos, heeft de Amsterdamse stadsvervoerder al de meeste vooruitgang geboekt. Er zijn enkele proeven bij andere vervoerders en de provincie Noord-Brabant maakte deze week bekend dat reizigers in de Brabantse bussen vanaf 1 december geen contante kaartjes meer kunnen kopen. Eigenlijk wilden de vervoerders vanaf 1 januari 2018 alle cash uit het OV weren, om verdere overvallen te voorkomen.

Maatregelen

Er zijn wel enkele eisen verbonden aan het weren van contant geld. Zo moeten passagiers, reizigersorganisaties en overheden de alternatieve betaalmogelijkheden accepteren, moet de concessieverlener het afschaffen van contant geld goedkeuren en mag contant geld pas echt afgeschaft worden wanneer het aantal contante betalingen nog maar minimaal is en de reizigerstevredenheid hierdoor niet het risico loopt lager te worden.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “GVB start na bus nu met contant geld weren uit trams”

Peter H. Smit|13.07.17|00:47

Dus zelfs met voldoende cash kan een zwerver niet in de tram, want geen adres wil zeggen geen bankrekening, dus geen pin pas. En de 7,50 voor een chipkaart groeit een zwerver ook niet op de rug. Hetzelfde geldt voor minderjarigen, mensen onder curatele, buitenlanders die alle goedbedoelde uitleg niet begrijpen, mensen die hun chipkaart kwijt zijn of niet bij zich hebben.
Dit is het eind van openbaar vervoer als algemene, maatschappelijke voorziening. Welke opdrachtgever laat dit gebeuren?