Gemeenteraad Rotterdam, aftreden Pex Langenberg

Rotterdamse wethouder treedt af vanwege problemen Hoekse Lijn

Foto: Marieke

Er is opnieuw een politicus gesneuveld vanwege problemen met de aanleg van een nieuwe railverbinding. Donderdag maakte de Rotterdamse wethouder Pex Langenberg bekend op te stappen vanwege de problemen op de Hoekse Lijn. Deze spoorlijn wordt omgebouwd naar een metrolijn, maar onlangs bleek dat de werkzaamheden een jaar langer gaan duren en 90 miljoen euro duurder worden dan begroot.

De gemeenteraad debatteerde donderdagmiddag over een onderzoeksrapport van de raadscommissie Hoekse Lijn, waarin Langenberg veel kritiek te verduren kreeg. “Het onderzoeksrapport trekt stevige conclusies die ik niet op alle fronten deel, maar waar ik als wethouder uiteindelijk en altijd wel verantwoordelijk voor ben”, aldus Langenberg. “Daarom voel ik mij ook genoodzaakt mijn functie als wethouder van Rotterdam neer te leggen.”

Fouten

Langenberg gaf tijdens het debat aan dat hij de gemaakte fouten “niet wilde wegpoetsen” en dat het “scherper had gekund”. “Er is veel misgegaan. Dat vind ik ernstig. Met name voor de reizigers die langer met vervangend busvervoer moeten reizen. Het doet het imago van het OV geen goed.”

“Ik ben er dankbaar voor dat ik deze mooie functie in deze stad naar mijn hart heb mogen vervullen. Het spijt mij dat ik voortijdig hiermee moet stoppen, maar ik denk dat er geen andere weg is dan dat ik mijn taken overdraag”, aldus de wethouder. Onlangs moest de gedeputeerde van Utrecht, Jacqueline Verbeek-Nijhof, ook al aftreden vanwege de problemen op de Uithoflijn. De betrokken wethouders kwamen er daar goed vanaf.

Tegenvallers in project

Metro’s zouden volgens de oorspronkelijke planning al sinds vorig jaar september over de verbinding moeten rijden. Door tegenvallers in het project gaat dit naar verwachting pas in het vierde kwartaal van december 2018 gebeuren.

De onderzoekscommissie oordeelt dat binnen de ambtelijke top “tegen beter weten in” te lang is vastgehouden “aan de ombouw van vijf maanden”. De commissie noemt dit ‘wensdenken’. Daarnaast werd een kritische audit uit december 2016 over de projectorganisatie ‘gebagatelliseerd’. Dat gebeurde volgens hen zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau.

Gemeenteraadsleden

Verschillende gemeenteraadsleden spraken zich fel uit over de gebeurtenissen rondom de Hoekse Lijn. Arno Bonte van GroenLinks gaf aan te vinden dat de wethouder te laat in actie kwam. “Hij heeft vier maanden gewacht voordat hij in actie kwam. Dit heeft voor meer financiële schade gezorgd, dan als hij dit eerder had gemeld.”

Jeroen van der Lee van Partij voor de Dieren: “De grootste verliezers zijn de mensen uit Schiedam, Maassluis en Vlaardingen die verstoken zijn van goed OV. Maar ook de gemeente Rotterdam is een verliezer, omdat het niet lukt om een project tot een goed einde te brengen.” Volgens Van der Lee had de wethouder moeten leren van eerdere projecten, waar steeds dezelfde bestuurlijke problemen terugkomen. “Er is nauwelijks gekeken naar hoe een project zoals RandstadRail is verlopen.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rotterdamse wethouder treedt af vanwege problemen Hoekse Lijn | OVPro.nl
Gemeenteraad Rotterdam, aftreden Pex Langenberg

Rotterdamse wethouder treedt af vanwege problemen Hoekse Lijn

Foto: Marieke

Er is opnieuw een politicus gesneuveld vanwege problemen met de aanleg van een nieuwe railverbinding. Donderdag maakte de Rotterdamse wethouder Pex Langenberg bekend op te stappen vanwege de problemen op de Hoekse Lijn. Deze spoorlijn wordt omgebouwd naar een metrolijn, maar onlangs bleek dat de werkzaamheden een jaar langer gaan duren en 90 miljoen euro duurder worden dan begroot.

De gemeenteraad debatteerde donderdagmiddag over een onderzoeksrapport van de raadscommissie Hoekse Lijn, waarin Langenberg veel kritiek te verduren kreeg. “Het onderzoeksrapport trekt stevige conclusies die ik niet op alle fronten deel, maar waar ik als wethouder uiteindelijk en altijd wel verantwoordelijk voor ben”, aldus Langenberg. “Daarom voel ik mij ook genoodzaakt mijn functie als wethouder van Rotterdam neer te leggen.”

Fouten

Langenberg gaf tijdens het debat aan dat hij de gemaakte fouten “niet wilde wegpoetsen” en dat het “scherper had gekund”. “Er is veel misgegaan. Dat vind ik ernstig. Met name voor de reizigers die langer met vervangend busvervoer moeten reizen. Het doet het imago van het OV geen goed.”

“Ik ben er dankbaar voor dat ik deze mooie functie in deze stad naar mijn hart heb mogen vervullen. Het spijt mij dat ik voortijdig hiermee moet stoppen, maar ik denk dat er geen andere weg is dan dat ik mijn taken overdraag”, aldus de wethouder. Onlangs moest de gedeputeerde van Utrecht, Jacqueline Verbeek-Nijhof, ook al aftreden vanwege de problemen op de Uithoflijn. De betrokken wethouders kwamen er daar goed vanaf.

Tegenvallers in project

Metro’s zouden volgens de oorspronkelijke planning al sinds vorig jaar september over de verbinding moeten rijden. Door tegenvallers in het project gaat dit naar verwachting pas in het vierde kwartaal van december 2018 gebeuren.

De onderzoekscommissie oordeelt dat binnen de ambtelijke top “tegen beter weten in” te lang is vastgehouden “aan de ombouw van vijf maanden”. De commissie noemt dit ‘wensdenken’. Daarnaast werd een kritische audit uit december 2016 over de projectorganisatie ‘gebagatelliseerd’. Dat gebeurde volgens hen zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau.

Gemeenteraadsleden

Verschillende gemeenteraadsleden spraken zich fel uit over de gebeurtenissen rondom de Hoekse Lijn. Arno Bonte van GroenLinks gaf aan te vinden dat de wethouder te laat in actie kwam. “Hij heeft vier maanden gewacht voordat hij in actie kwam. Dit heeft voor meer financiële schade gezorgd, dan als hij dit eerder had gemeld.”

Jeroen van der Lee van Partij voor de Dieren: “De grootste verliezers zijn de mensen uit Schiedam, Maassluis en Vlaardingen die verstoken zijn van goed OV. Maar ook de gemeente Rotterdam is een verliezer, omdat het niet lukt om een project tot een goed einde te brengen.” Volgens Van der Lee had de wethouder moeten leren van eerdere projecten, waar steeds dezelfde bestuurlijke problemen terugkomen. “Er is nauwelijks gekeken naar hoe een project zoals RandstadRail is verlopen.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.