Jan Hollander, klantmanager bij Qbuzz

Korte lijnen met reiziger en politie bij verkeersleidingspost Qbuzz

Jan Hollander, klantmanager bij Qbuzz

VIDEO – Bij de nieuwe Utrechtse vervoerder Qbuzz komen de verkeersleiding, klantenservice en het cameratoezicht samen in een kantoor in Nieuwegein. Met deze werkwijze hoopt de vervoerder reizigers en politie snel te informeren over actuele zaken in het openbaar vervoer. Ook worden meldingen van schades aan bussen of trams direct doorgestuurd naar de werkplaats.

Jan Hollander, klantmanager bij Qbuzz: “Wij combineren hier klantenservice, verkeersleiding en cameratoezicht in één kantoor. We willen actuele verstoringen in onze dienstregeling zo snel mogelijk doorgeven aan de reiziger.”

Bekijk hier de videoreportage:

Cameratoezicht

“We kunnen hier met cameratoezicht direct kijken wat er aan de hand is en daarna aan klantenservice onze vragen om zo snel mogelijk reizigers informeren. Dat doen we via de gebruikelijke kanalen, maar ook via apps en via het web. We willen onze reizigers informeren nog voordat ze ons gaan bellen. En dat is een hele uitdaging.”

Een van de vorige vervoerders GVU was met de verkeersleidingspost op het station in Utrecht gevestigd. Dat deze post wat verder weg in een kantorencomplex in Nieuwegein zit, maakt volgens Hollander niet uit. “Medewerkers op de verkeersleidingspost mogen hun plek toch niet verlaten, dus het maakt niet uit waar je fysiek zit.”

Contact met politie

Ook met de politie heeft Qbuzz korte lijntjes. Hollander: “We hebben hier een apart toestel voor de politie Utrecht waarmee we rechtstreeks contact hebben met hun meldkamer. De politie kan ons ook rechtstreeks bellen. Ze kunnen ook rechtstreeks bellen met een medewerker van het cameratoezicht om te vragen waar ze in moeten grijpen.”

Voor de afhandeling van schade aan materieel heeft de vervoerder ook een efficiënte werkwijze. “Een chauffeur of een trambestuurder meldt wat de schade is. Vanuit hier gaat de informatie rechtstreeks naar de werkplaats voor de trams of de bussen.”

Snel schakelen

De medewerkers die op de regionale verkeersleidingspost werken, komen zelf uit het gebied van de stad Utrecht of uit de provincie. En dat is belangrijk om snel te kunnen schakelen, aldus Hollander.

Lees ook:

‘Investeren in sociale veiligheid wettelijk opleggen’

Marieke van Gompel 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.