FNV

FNV: acties en stakingen leiden tot hoger loon

Acties en stakingen voor een beter loon hebben een positief effect. Na acties van vakbondsleden van de FNV, kregen medewerkers vorig jaar uiteindelijk bijna een half procent meer loon dan de gemiddelde loonsverhogingen in 2018. Dat blijkt volgens de vakbond uit de cao’s die in 2018 door FNV zijn afgesloten. Onder andere in het streekvervoer werd in 2018 meerdere malen het werk stilgelegd, omdat er lang geen akkoord kon werden bereikt.

“Onze leden bleken ook in 2018 in flinke getale bereid om in actie te komen voor meer loon en betere afspraken, bijvoorbeeld over meer vaste banen en gezond je pensioen halen”, vertelt Zakaria Boufangacha, de coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid. “Die ruim 0,4 procent extra bovenop de gemiddelde loonsverhoging is mooi, zeker als je bedenkt dat werkgevers vaak niets bieden, of zelfs met verslechteringsvoorstellen komen.”

Acties

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) werd in 2018 in totaal 28 keer gestaakt. Dat is lager dan in 2017, toen het werk in totaal 32 keer werd gehinderd door acties. In de sector vervoer werd vaak gestaakt, namelijk tien keer. Dit gebeurde met name in de eerste helft van 2018. In het streekvervoer duurde een landelijke staking zelfs twee dagen. Begin juli werd in deze sector een akkoord bereikt over een verhoging van 7,5 procent tot en met 31 juli 2020.

Boufangacha: “Het hoge aantal acties komt voort uit onvrede in de samenleving. Mensen hebben last van werkdruk, terwijl de waardering achterblijft. De winsten zijn al jaren hoog. De top en de aandeelhouders cashen, maar onze leden zien hun rekeningen duurder worden. Zij pikken het niet meer dat zij worden afgescheept met een loonsverhoging onder inflatieniveau. Zij hebben recht op hun eerlijke deel.” Wel heeft de FNV in het afgelopen jaar vaker actie gevoerd zonder dat het werk werd neergelegd.

Viering

Op 1 mei viert FNV traditioneel de 1 mei-viering in Amsterdam. De vakbond verwacht daar duizenden mensen – niet alleen vakbondsleden, maar ook belangengroepen en politici. De deelnemers verzamelen zich eerst op het Museumplein en gaan daarna door naar de Dam.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.