Utrecht CS leeg. Foto: ANP / Remko de Waal

FNV: OV alleen voor medewerkers vitale sectoren

Utrecht CS leeg. Foto: ANP / Remko de Waal (eenmalig gebruik)

Als het aan FNV Spoor en FNV Streekvervoer ligt, is het openbaar vervoer voorlopig alleen beschikbaar voor woon-werkverkeer van mensen die in vitale sectoren werken. Dat moet samen met andere maatregelen ook de veiligheid van OV-medewerkers helpen waarborgen en de kans op besmetting met COVID-19 minimaliseren.

In het kader van de bestrijding van het coronavirus heeft de regering een aantal vitale sectoren aangewezen. Mensen in onder meer de zorg, de voedselketen, media, afvalverwerking en het openbaar vervoer moeten hun werk kunnen blijven doen. Het is ook met het oog op die groepen dat het openbaar vervoer nog draait, zij het in fors uitgeklede vorm. Afgelopen weekend, met name op zaterdag, waren er echter best veel dagjesmensen in de trein te vinden. Daardoor was het soms lastig de voorgeschreven anderhalve meter afstand van elkaar te houden en kwam dus ook de veiligheid van het OV-personeel in het gedrang.

Niet ten koste van alles

FNV Spoor en FNV Streekvervoer willen nu dat medewerkers uit vitale sectoren speciale vervoerbewijzen krijgen, zodat alleen zij nog met het OV kunnen reizen. “Alle andere burgers moet verboden worden met het openbaar vervoer te reizen.” Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: “Onze leden staan zoals altijd klaar voor de reizigers, maar uiteraard niet ten koste van alles. Ze moeten op een veilige manier de artsen, verplegers, schoonmakers van ziekenhuizen en alle andere mensen uit de cruciale sectoren naar en van het werk kunnen brengen.”

Contant geld in de ban

De vakbonden stellen ook enkele andere maatregelen voor die de veiligheid van het OV-personeel moeten bevorderen. “Geef de medewerkers goedgekeurde handschoenen, spatbrillen, desinfectiemiddelen en ook mondkapjes als die weer voldoende beschikbaar zijn. Instrueer de medewerkers hoe ze daar mee om moeten gaan”, aldus Janssen. En contant geld moet in de ban, stelt Brigitta Paas van FNV Streekvervoer. “Nog steeds moeten onze leden achter de balies contant geld aannemen. Zo vergroot je de risico’s onnodig.” Boa’s en handhavers moeten volgens FNV zien dat al deze maatregelen ook echt worden nageleefd.

OVPro houdt een dossier bij over alle ontwikkelingen op het gebied van de coronacrisis en het OV.

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “FNV: OV alleen voor medewerkers vitale sectoren”

John van Rooij|24.03.20|13:00

Hoezo contant geld weren?zie onderstaande wat afkomstig is van het Koch instituut afgelopen vrijdag.
Überleben des Coronavirus:inder Luft biszu 3 Stunden Auf Kupfer und Münzen biszu 4 Stunden auf Karton und Papier bis zu 24 Stunden Auf Plastik inklusive Bankkarten und Div-Karten 3-5 TageAuf Edelstahl 3-5 Tage.Wie zijn dan de grootste verspreiders? Juist de Banken & Co

Mirjam Goddijn|20.04.20|18:49

Belachelijk idee! Maak de treinen gewoon weer langer, dan kan er ook 1.5 M afstand gehouden worden. Neem aan dat er meer mensen zijn die hun kinderen graag weer willen zien (die niet in de buurt wonen en van openbaar vervoer gebruik moeten maken) zodra dit weer kan?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.