Vieze trein, staking, schoonmakers, NS

Schoonmaakbazen willen ‘impasse’ met treinschoonmakers doorbreken

Vieze trein, staking, schoonmakers, NS

Brancheorganisatie OSB heeft de vakbonden FNV en CNV uitgenodigd voor een verkennend gesprek om uit de impasse te komen rond de cao van de schoonmakers van treinen. OSB zegt een ‘ultieme poging’ te doen om de impasse te doorbreken. “Wij willen graag in alle openheid met de bonden spreken om oplossingen te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat een nieuwe cao voor het grijpen ligt”, aldus cao-onderhandelaar Hans Simons van OSB. Daarbij kan volgens hem ook over gevoelige dossiers als bestrijding van het ziekteverzuim worden gesproken. Vakbond FNV zegt in een reactie in te gaan op de uitnodiging van OSB.

Treinreizigers zitten al een aantal weken in vieze treinen omdat de schoonmakers staken. De staking maakt onderdeel uit van een langdurige landelijke actie van de schoonmaakbranche, waarbij ook andere grote bedrijven op de korrel worden genomen, zoals de Belastingdienst en Schiphol. Het schoonmaakpersoneel heeft de staking zondag en maandag tijdelijk onderbroken voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, maar wil dinsdag de acties weer voortzetten.

Onderhandelingen

De onderhandelingen tussen OSB en vakbonden FNV Schoonmaak liepen twee maanden geleden spaak, waarna de bonden uit de onderhandelingen zijn gestapt. Sindsdien hebben de bonden FNV en CNV meerdere acties op touw gezet, waaronder het niet meer schoonmaken van de NS-treinen.

Simons zegt er vertrouwen in te hebben dat er een brug kan worden geslagen om de onderhandelingen over een nieuwe CAO af te ronden. “Dat is in het belang van ons allemaal. Onze 150.000 medewerkers, onze schoonmaakondernemers en onze opdrachtgevers met hun klanten.” Vorige week reageerde OSB nog negatief het voorstel van de NS om een bemiddelaar aan te stellen, omdat dat ‘onnodig’ zou zijn. Volgens Simons is die stellingname wellicht verkeerd begrepen. “We hebben geen heilige principes. We zijn heel pragmatisch.”

Loonsverhoging

Volgens FNV Schoonmaak worden de schoonmakers slecht betaald en eist de bond daarom een loonsverhoging van vijftig eurocent per uur. Daarnaast wil FNV onder meer dat werknemers de eerste twee dagen dat ze ziek doorbetaald krijgen. Dat is nu nog niet het geval.

Schoonmaakbedrijven dachten dat het verzuim zou toenemen als ze werknemers de eerste twee dagen van ziekte zouden doorbetalen. Volgens FNV heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat dit niet het geval is en dienen die eerste twee dagen van ziekte daarom gewoon te worden doorbetaald. OSB stelt nu dat over alle mogelijk oplossingen te willen praten.

Uitzendkrachten

Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, gaat verder onderzoek doen naar de NS omdat die uitzendkrachten zou hebben ingezet om de treinen schoon te maken. Daarvan heeft FNV Schoonmaak melding gedaan. Ook heeft de treinvervoerder haar kantoorpersoneel gevraagd om op vrijwillige basis treinen schoon te maken.

Meyer: “Het is niet toegestaan om schoonmakers in te huren bij een staking. Het inzetten van kantoorpersoneel is een grijs gebied, maar is moreel verwerpelijk. Ze zijn ook duurder dan schoonmaakpersoneel. Als die tijd over hebben, dan zegt de NS hier eigenlijk mee dat ze overbodig zijn. Ik vind dit respectloos van de NS-leiding zelf naar haar eigen personeel.”

Marieke van Gompel

Lees ook:

‘Weigeren bemiddelaar in conflict met treinschoonmakers is bizar’

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Schoonmaakbazen willen ‘impasse’ met treinschoonmakers doorbreken | OVPro.nl
Vieze trein, staking, schoonmakers, NS

Schoonmaakbazen willen ‘impasse’ met treinschoonmakers doorbreken

Brancheorganisatie OSB heeft de vakbonden FNV en CNV uitgenodigd voor een verkennend gesprek om uit de impasse te komen rond de cao van de schoonmakers van treinen. OSB zegt een ‘ultieme poging’ te doen om de impasse te doorbreken. “Wij willen graag in alle openheid met de bonden spreken om oplossingen te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat een nieuwe cao voor het grijpen ligt”, aldus cao-onderhandelaar Hans Simons van OSB. Daarbij kan volgens hem ook over gevoelige dossiers als bestrijding van het ziekteverzuim worden gesproken. Vakbond FNV zegt in een reactie in te gaan op de uitnodiging van OSB.

Treinreizigers zitten al een aantal weken in vieze treinen omdat de schoonmakers staken. De staking maakt onderdeel uit van een langdurige landelijke actie van de schoonmaakbranche, waarbij ook andere grote bedrijven op de korrel worden genomen, zoals de Belastingdienst en Schiphol. Het schoonmaakpersoneel heeft de staking zondag en maandag tijdelijk onderbroken voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, maar wil dinsdag de acties weer voortzetten.

Onderhandelingen

De onderhandelingen tussen OSB en vakbonden FNV Schoonmaak liepen twee maanden geleden spaak, waarna de bonden uit de onderhandelingen zijn gestapt. Sindsdien hebben de bonden FNV en CNV meerdere acties op touw gezet, waaronder het niet meer schoonmaken van de NS-treinen.

Simons zegt er vertrouwen in te hebben dat er een brug kan worden geslagen om de onderhandelingen over een nieuwe CAO af te ronden. “Dat is in het belang van ons allemaal. Onze 150.000 medewerkers, onze schoonmaakondernemers en onze opdrachtgevers met hun klanten.” Vorige week reageerde OSB nog negatief het voorstel van de NS om een bemiddelaar aan te stellen, omdat dat ‘onnodig’ zou zijn. Volgens Simons is die stellingname wellicht verkeerd begrepen. “We hebben geen heilige principes. We zijn heel pragmatisch.”

Loonsverhoging

Volgens FNV Schoonmaak worden de schoonmakers slecht betaald en eist de bond daarom een loonsverhoging van vijftig eurocent per uur. Daarnaast wil FNV onder meer dat werknemers de eerste twee dagen dat ze ziek doorbetaald krijgen. Dat is nu nog niet het geval.

Schoonmaakbedrijven dachten dat het verzuim zou toenemen als ze werknemers de eerste twee dagen van ziekte zouden doorbetalen. Volgens FNV heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat dit niet het geval is en dienen die eerste twee dagen van ziekte daarom gewoon te worden doorbetaald. OSB stelt nu dat over alle mogelijk oplossingen te willen praten.

Uitzendkrachten

Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, gaat verder onderzoek doen naar de NS omdat die uitzendkrachten zou hebben ingezet om de treinen schoon te maken. Daarvan heeft FNV Schoonmaak melding gedaan. Ook heeft de treinvervoerder haar kantoorpersoneel gevraagd om op vrijwillige basis treinen schoon te maken.

Meyer: “Het is niet toegestaan om schoonmakers in te huren bij een staking. Het inzetten van kantoorpersoneel is een grijs gebied, maar is moreel verwerpelijk. Ze zijn ook duurder dan schoonmaakpersoneel. Als die tijd over hebben, dan zegt de NS hier eigenlijk mee dat ze overbodig zijn. Ik vind dit respectloos van de NS-leiding zelf naar haar eigen personeel.”

Marieke van Gompel

Lees ook:

‘Weigeren bemiddelaar in conflict met treinschoonmakers is bizar’

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.