Hanzelijn, spoorlijn

Omwonenden: Hanzelijn stimulans voor economie

De inwoners van de regio Amsterdam, Lelystad en Zwolle verwachten met de komst van de Hanzelijn groei van de economie, meer werk en een betere woonomgeving. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. De Hanzelijn wordt op 6 december officieel geopend door koningin Beatrix.

Meer dan de helft van de inwoners verwacht positieve economische effecten met de komst van de nieuwe spoorlijn. Ook geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan in de nabije toekomst meer kans op werk te maken in een andere regio. Ze verwachten dat wonen en recreëren door de komst van de spoorverbinding een forse stimulans krijgt.

Betere verbinding

Twee derde van de ondervraagden is positief over de Hanzelijn en denkt dat de spoorlijn zorgt voor een betere verbinding tussen Amsterdam en Zwolle, het imago van aanliggende steden verbetert en dat het gebruik van openbaar vervoer zal toenemen.

Opvallend genoeg denkt men dat er ongeveer vier spoorwegovergangen in de Hanzelijn zitten. In werkelijkheid zijn er geen spoorwegovergangen in het nieuwe stuk spoor. Wel zijn er bruggen, tunnels en viaducten die een veiligere situatie creën.

Informatievoorziening

Spoorbeheerder ProRail wilde na zes jaar bouwen weten hoe de omwonenden nu aankijken tegen het nieuwe stuk spoor tussen Zwolle en Lelystad, de informatievoorziening tijdens de bouwperiode en de bouwoverlast. TNS NIPO ondervroeg daarvoor ruim 600 mensen in de omgeving van Amsterdam, Almere, Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle.

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Dronten en Kampen krijgen nieuwe stations.

Binnen budget

De Hanzelijn is binnen de afgesproken tijd klaar en heeft 90 miljoen euro minder gekost dan begroot.

Lees ook: PvdA-Statenfracties zetten vraagtekens bij goedkopere Hanzelijn

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.