Fyra Breda-Antwerpen

Eindelijk akkoord over Fyra Breda-Antwerpen

Na elf jaar steggelen is de hogesnelheidstrein tussen Breda en Antwerpen een feit. De Fyra gaat vanaf 8 april 2013 acht keer per dag rijden tussen Breda en Antwerpen en ook stoppen op het Belgische station Noorderkempen. Dit akkoord was een voorwaarde van het ministerie om de Fyra tussen Amsterdam en Brussel te mogen rijden. Nu dit akkoord is bereikt, mogen NMBS en NS deze trein vanaf 9 december in de dienstregeling opnemen. De Fyra Breda-Rotterdam-Amsterdam blijft gewoon rijden.

“Treinreizigers zijn straks sneller dan ooit in België. Of je nu uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, of Breda komt,” aldus staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. “Met de Fyra kom je vanuit Amsterdam bijna een uur eerder aan in Brussel dan met de Beneluxtrein die nu rijdt. De reistijd tussen Breda en Antwerpen is straks minder dan een half uur. Voor deze hogesnelheidstrein geldt géén toeslag en géén reserveringsplicht.”

3,5 miljoen

De reistijd tussen Breda en Antwerpen is nu 1 uur en 8 minuten, vanaf april zijn reizigers nog maar de helft van de tijd onderweg. Naast de hogesnelheidstreinen tussen Nederland en België, kunnen reizigers ook de huidige stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen nemen. NS en NMBS proberen deze treinreis eind 2013 meer dan vijf minuten korter te laten duren. Nu is de reistijd nog 44 minuten. Nederland draagt per jaar 2,5 tot 3,5 miljoen euro bij aan de treindiensten Breda-Antwerpen en Roosendaal-Antwerpen.

Met de overeenkomst komt een einde aan jarenlange onderhandelingen tussen Nederland en België. Sinds 2001 zijn vele pogingen gedaan om met België een akkoord te bereiken over een hogesnelheidsverbinding tussen Breda en Antwerpen. Met dit akkoord tussen vervoerders en het ministerie van Infrastructuur en Milieu, is ook de juridische procedure van de Nederlandse staat tegen NMBS van de baan, zo schrijft Mansveld aan de Tweede Kamer.

Reistijd

De Fyra tussen Amsterdam en Brussel stopt onderweg op station Schiphol, Rotterdam Centraal en Antwerpen Centraal. De reistijd tussen Amsterdam en Brussel wordt 55 minuten korter. Vanaf 9 december duurt deze reis 2 uur en 1 minuut, in plaats van de huidige 2 uur en 56 minuten. Voor deze trein geldt een speciaal tarief en reserveringsplicht. NMBS en NS hebben afgesproken abonnementen aan te gaan bieden voor de Fyra.

Er gaat geen directe hogesnelheidstrein rijden tussen Den Haag en Brussel omdat deze financieel niet haalbaar is. Passagiers vanuit Den Haag reizen vanaf 9 december via Rotterdam. Zij kunnen dan op Rotterdam Centraal op hetzelfde perron overstappen op de trein naar Brussel. Vanaf dat moment duurt de reis tussen Den Haag en Brussel 1 uur en 44 minuten. Dat is een half uur tijdwinst; nu zijn reizigers met de Beneluxtrein nog 2 uur en 15 minuten onderweg.

Lees ook: NMBS komt Schultz tegemoet met Fyra Breda-Antwerpen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.