werkplaats, Watergraafsmeer, Fyra, V250

Fyra-studie beëindigd vanwege ‘gebrek aan transparantie’

Het Belgische Rekenhof is gestopt met het onderzoek naar de Fyra. De reden is het gebrek aan transparantie bij de NMBS de terughoudendheid van de Nederlandse autoriteiten om stukken en informatie over het Fyra-project ter beschikking te stellen. Dat schrijft voorzitter Philippe Roland het Rekenhof, in een brief aan Kamervoorzitter André Flahaut (PS).

Volgens Roland is het onmogelijk om het Fyra-debacle te onderzoeken zonder de benodigde informatie. Het Rekenhof staakt daarom het onderzoek, zo meldt de Belgische krant De Morgen.

Onderzoek

De Belgische Kamercommissie Infrastructuur gaf in juni vorig jaar groen licht voor een onderzoek van het Rekenhof naar het mislukken van het Fyra-project. De samenwerking met de NMBS verliep echter stroef.

“Aangezien heel wat documenten over de Fyra het voorwerp uitmaken van strafrechtelijke en burgerlijke procedures, willen de betrokken diensten een publiekmaking vermijden”, zo schrijft Roland in zijn brief. Het Rekenhof mag de documenten alleen inkijken ‘op voorwaarde van strikte confidentialiteitsgarantie’ en ‘met uitsluiting van kopiemaking’.

Lijst documenten

De lijst met documenten die het Rekenhof niet mag inzien of verspreiden bestaat onder meer uit de voorbereiding van het aankoopcontract, de ondertekening, de bankgaranties en de ingebruikstelling. En dit heeft volgens de Rekenhof-voorzitter gevolgen voor alle delen van het onderzoek. Volgens Roland weigert ook de  Nederlandse Rekenkamer om informatie uit te wisselen.

De NMBS stelt echter niets te verbergen te hebben. Woordvoerder Bart Crols: “Alle documenten liggen op tafel, maar ze moeten natuurlijk in onze gebouwen blijven. We moeten extra voorzichtig zijn met al die gerechtelijke procedures. De zaak ligt bij het parket van Brussel en er loopt een procedure tegen AnsaldoBreda, de Italiaanse producent.”

parlementaire enquête

Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) wijt het mislukken van het onderzoek aan het Rekenhof zelf. Volgens hem had het Rekenhof nooit veel zin in een grondig onderzoek naar het Fyra-debacle.

In Nederland heeft de Tweede Kamer een parlementaire enquête ingesteld naar de Fyra. Een parlementaire enquêtecommissie kan in tegenstelling tot het Belgische Rekenhof gebruikmaken van dwangmiddelen, zoals het horen van getuigen of het opvragen van informatie.

Lees ook:

Tweede Kamer stelt parlementaire enquête in naar Fyra

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.