Tweede Kamer

Tweede Kamer stelt parlementaire enquête naar Fyra in

Tweede Kamer

Er komt een parlementaire enquête naar de Fyra. D66, CDA, VVD en PvdA hebben zich hier na een gezamenlijk overleg over uitgesproken. Daarmee is er een meerderheid in de Tweede Kamer. Het eerdere voorstel van D66 en CDA krijgt nu ook steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven: “Een parlementaire enquête is het zwaarste instrument dat de Tweede Kamer heeft. Maar dat is hier op zijn plaats. De Fyra kostte honderden miljoenen euro’s en bracht jaren vertraging voor de reiziger. Daarbij past een zwaar onderzoek waarin mensen onder ede worden verhoord.”

Eigen onderzoek

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland: “Het Fyra-dossier loopt al meer dan 10 jaar. Het gaat om veel geld en is zowel technisch als juridisch bijzonder complex. Een eigen onderzoek door de Tweede Kamer is op zijn plaats. Daarom steunt de PvdA een parlementaire enquête.”

Ook de VVD vindt na de ontwikkelingen van de laatste dagen een onderzoek noodzakelijk. VVD-Kamerlid Betty de Boer: “Dat het nu fout gaat met de Fyra is terug te voeren op besluiten uit het verleden. Er is veel onduidelijkheid. Een parlementaire enquête is daarom gerechtvaardigd.”

Noodzaak

De partijen kwamen tot de conclusie dat een parlementaire enquête noodzakelijk is, omdat alleen op die manier personen onder ede gehoord kunnen worden. Ook is het de enige manier om bedrijfsgevoelige informatie boven tafel te krijgen.

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe: “Na al het onthutsende nieuws van afgelopen week is de noodzaak van een parlementaire enquête des te duidelijker geworden. Dit proces moet wel snel van start, niemand zit te wachten op een jarenlang onderzoek. Zeker de reiziger niet.”

Voorbereidingen

De Kamerleden willen nog voor de zomer starten met het voorbereiden van de enquête. Van Veldhoven: “Op die manier kunnen we zo snel mogelijk van start. Ik hoop dat we dan na de zomer direct kunnen beginnen. Het is de hoogste tijd dat het duidelijk wordt hoe dit zo mis heeft kunnen gaan.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.