‘Bonus voormalig NS-topman te vroeg uitbetaald’

De bonus van voormalig NS-topman Timo Huges is te vroeg uitbetaald. Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, enig aandeelhouder van NS, in antwoord op kamervragen van CDA, D66 en SP. De variabele beloning van Huges is al in maart uitgekeerd, terwijl er pas op 2 juni definitief overeenstemming was bereikt over het pakket beloningen voor de NS-top. Dat was drie dagen voor het vertrek van Huges.

Na beoordeling door de Raad van Commissarissen (RvC) en de minister was er op 26 februari een voorlopige overeenkomst bereikt over het toekennen van een bonus voor Huges die 17,5 procent van zijn vaste salaris bedroeg. Dat zou neerkomen op ruim 75.000 euro. Deze afspraak was echter nog niet definitief, omdat het deel uitmaakte van een breder pakket.

Pas toen medewerkers van Dijsselbloem bij NS op 17 juni, bijna twee weken na het vertrek van Huges, vroegen naar de stand van zaken rond de variabele beloning, bleek deze al in maart te zijn uitbetaald. Volgens Dijsselbloem is het uitkeren van de bonus daarom prematuur gebeurd, schrijft hij in antwoord op de kamervragen.

Variabele beloning

Huges verzocht de HR-directeur van NS op 2 maart zelf om de variabele beloning van hem en van financiële man Engelhardt Robbe uit te betalen, samen met de normale loonbetaling. Volgens Dijsselbloem heeft de RvC hem gemeld dat dit orgaan de uitbetalingen niet heeft goedgekeurd. De raad zou ook niet bekend zijn met autorisaties van andere bevoegden binnen NS.

In zijn brief erkent de minister dat hij de Tweede Kamer onlangs niet altijd juist heeft geïnformeerd over de gang van zaken, maar legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij het spoorbedrijf. Vanwege de tegenstrijdige berichtgeving die hij ontving, was de informatie ‘achteraf bezien niet altijd correct en volledig’. “Het illustreert dat de interne regels en procedures bij NS niet goed functioneerden. Het is mijn intentie, evenals van het bestuur en de raad van commissarissen van NS, om hierin op korte termijn verbetering aan te brengen.”

Ontslagvergoeding

Huges eist bij de rechter overigens dat hij een ontslagvergoeding krijgt ter waarde van vijf maanden salaris. Dat komt omdat omdat zijn ontslag pas op 10 juli officieel is geworden tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering van NS. Ook wil de gewezen directeur uitbetaling van een opzegtermijn van drie maanden. Alles bij elkaar gaat het dan om een kleine 180.000 euro. Tenzij er wordt geschikt, komt de zaak 12 augustus voor de rechter.

De voormalig NS-topman legde op 5 juni zijn werkzaamheden neer als directeur van NS. Reden daarvoor was zijn betrokkenheid bij fraude in de Limburgse aanbestedingskwestie. Huges verstrekte een aan hem geadresseerde mail met concurrentiegevoelige informatie van concurrent Veolia door naar NS-dochter Abellio/Qbuzz, wat niet is toegestaan. Abellio won aanvankelijk de aanbesteding, maar nadat fraude aan het licht kwam door twee bestuurders van Abellio trok de provincie Limburg de concessie weer in. Uiteindelijk ging de concessie naar Arriva.

Lees ook:

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.