Timo Huges, directeur NS

Voormalig NS-directeur Huges krijgt 175.000 euro mee

Voormalig NS-topman Timo Huges ontvangt 175.000 euro van het spoorbedrijf. Dat hebben Huges en NS afgesproken. De gewezen directeur ontvangt nog salaris over de maand juli, met daar bovenop een bedrag dat gelijk is aan salaris gedurende de opzegtermijn van zes maanden. Reden voor de schikking is geblunder rond de ontslagprocedure.

Huges ziet af van een ontslagvergoeding ter hoogte van een jaarsalaris waar hij volgens zijn arbeidscontract recht op had. De bonus over 2014 die hij al had ontvangen, ruim 75.000 euro, betaalt hij terug.

Discussie

Eerder deze week nog meldden diverse media dat Huges via een kort geding wilde afdwingen dat hij zes maanden salaris en geld voor niet-opgenomen vakantiedagen zou meekrijgen. NS en de voormalig directeur hebben nu een schikking getroffen over het uit te keren bedrag en de afwikkeling van het dienstverband.

NS geeft aan dat de discussie over de ontslagkwestie nu ‘gesloten’ is. “Onvolkomenheden in het ontslagproces hebben tot die discussie aanleiding gegeven en de juridische positie van NS verzwakt”, staat in een persbericht van de spoorvervoerder.

Minister van Financiën

NS laat in hetzelfde bericht weten dat het ontslag van Huges op 10 juli 2015 officieel is ingegaan. Op 5 juni kwam het nieuws overigens al naar buiten dat Huges ontslag had genomen, wat hij zelf later ontkende. Uit een brief van de landsadvocaat die donderdag openbaar werd, blijkt inderdaad dat hij zijn ontslag niet had ingediend.

De precieze ontslagdatum van Huges en of dat ontslag al dan niet op staande voet was, is wekenlang onderwerp geweest van de discussie waarnaar NS in het persbericht refereert. Het leidde ook tot het vertrek van voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) Carel van den Driest. Het ontslag van Huges werd uiteindelijk pas geformaliseerd via twee aandeelhoudersvergaderingen op 9 en 10 juli.

Vertrouwen herwinnen

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat hij het betreurt dat de schikking noodzakelijk was. Eerder zei de minister dat wat hem betreft Huges geen enkele vergoeding zou meekrijgen. Vanwege de onduidelijkheid rond de ontslagprocedure zou de voormalig directeur echter grote kans maken om in een gerechtelijke procedure het onderste uit de kan te krijgen.

“Met deze oplossing worden langdurige en kostbare juridische procedures over de afwikkeling van de arbeidsovereenkomst met Huges voorkomen en kunnen partijen zich richten op de toekomst”, meldt Truze Lodder, de huidige voorzitter van de RvC. “NS concentreert zich op zijn kerntaken, verandert in zijn organisatie wat veranderen moet en werkt aan het herwinnen van vertrouwen.” Timo Huges vertrok als NS-directeur vanwege betrokkenheid bij fraude rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in de provincie Limburg.

Lees ook:

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Voormalig NS-directeur Huges krijgt 175.000 euro mee | OVPro.nl
Timo Huges, directeur NS

Voormalig NS-directeur Huges krijgt 175.000 euro mee

Voormalig NS-topman Timo Huges ontvangt 175.000 euro van het spoorbedrijf. Dat hebben Huges en NS afgesproken. De gewezen directeur ontvangt nog salaris over de maand juli, met daar bovenop een bedrag dat gelijk is aan salaris gedurende de opzegtermijn van zes maanden. Reden voor de schikking is geblunder rond de ontslagprocedure.

Huges ziet af van een ontslagvergoeding ter hoogte van een jaarsalaris waar hij volgens zijn arbeidscontract recht op had. De bonus over 2014 die hij al had ontvangen, ruim 75.000 euro, betaalt hij terug.

Discussie

Eerder deze week nog meldden diverse media dat Huges via een kort geding wilde afdwingen dat hij zes maanden salaris en geld voor niet-opgenomen vakantiedagen zou meekrijgen. NS en de voormalig directeur hebben nu een schikking getroffen over het uit te keren bedrag en de afwikkeling van het dienstverband.

NS geeft aan dat de discussie over de ontslagkwestie nu ‘gesloten’ is. “Onvolkomenheden in het ontslagproces hebben tot die discussie aanleiding gegeven en de juridische positie van NS verzwakt”, staat in een persbericht van de spoorvervoerder.

Minister van Financiën

NS laat in hetzelfde bericht weten dat het ontslag van Huges op 10 juli 2015 officieel is ingegaan. Op 5 juni kwam het nieuws overigens al naar buiten dat Huges ontslag had genomen, wat hij zelf later ontkende. Uit een brief van de landsadvocaat die donderdag openbaar werd, blijkt inderdaad dat hij zijn ontslag niet had ingediend.

De precieze ontslagdatum van Huges en of dat ontslag al dan niet op staande voet was, is wekenlang onderwerp geweest van de discussie waarnaar NS in het persbericht refereert. Het leidde ook tot het vertrek van voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) Carel van den Driest. Het ontslag van Huges werd uiteindelijk pas geformaliseerd via twee aandeelhoudersvergaderingen op 9 en 10 juli.

Vertrouwen herwinnen

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat hij het betreurt dat de schikking noodzakelijk was. Eerder zei de minister dat wat hem betreft Huges geen enkele vergoeding zou meekrijgen. Vanwege de onduidelijkheid rond de ontslagprocedure zou de voormalig directeur echter grote kans maken om in een gerechtelijke procedure het onderste uit de kan te krijgen.

“Met deze oplossing worden langdurige en kostbare juridische procedures over de afwikkeling van de arbeidsovereenkomst met Huges voorkomen en kunnen partijen zich richten op de toekomst”, meldt Truze Lodder, de huidige voorzitter van de RvC. “NS concentreert zich op zijn kerntaken, verandert in zijn organisatie wat veranderen moet en werkt aan het herwinnen van vertrouwen.” Timo Huges vertrok als NS-directeur vanwege betrokkenheid bij fraude rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in de provincie Limburg.

Lees ook:

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.