Alle intercity’s uitgerust met stabieler 4G WiFi

Alle intercity’s die in Nederland rijden, zijn sinds donderdag uitgerust met WiFi via een 4G-netwerk. Daarmee zijn de internetverbindingen voor passagiers die inloggen via het netwerk ‘WiFi in de trein’ volgens het vervoersbedrijf stukken stabieler dan voorheen, al zit het streamen van films en downloaden van grote bestanden er niet meer in, omdat de ingestelde bandbreedtelimiet voor iedere gebruiker gelijk is.

Het WiFi in de trein is eigenlijk een neveneffect van On Board Information Services (OBIS), het reisinfosysteem van NS dat reizigers via schermen in de trein op de hoogte houdt van aansluitingen en verstoringen. Dit systeem is onlangs aangesloten op een 4G netwerk en daarmee is het ook mogelijk geworden deze stabielere verbinding aan de reiziger aan te bieden.

Simkaarten

Daarvoor zijn in alle intercity’s drie simkaarten aanwezig van de providers T-Mobile, Vodafone en KPN. Door simkaarten van alledrie de grote mobiele telecombedrijven te installeren, hoop NS te allen tijde een betrouwbaar netwerk te kunnen bieden.

NS begon vier en een half jaar geleden met het aanbieden van gratis internet in de trein. Hoewel veel reizigers gebruik maken van de gratis dienst, waren er ook veel klachten over langzame of instabiele verbindingen. Dat zou met de komst van het nieuwe netwerk tot het verleden moeten behoren.

Fair use policy

Nieuw is dat NS voor de nieuwe verbindingen heeft gekozen voor een ‘fair use policy’, wat betekent dat elke reiziger die van het netwerk gebruik maakt dezelfde bandbreedte krijgt toegewezen. “Eerder was het zo dat sommige reizigers als ze geluk hadden films of live nieuwsuitzendingen konden streamen en anderen bijna niets konden doen”, zegt woordvoerder Eric Trinthamer. “Met de nieuwe verbindingen krijgt iedereen evenveel.”

Voor reizigers is het gevolg dat het downloaden van grote bestanden of het afspelen van video’s waarschijnlijk tot het verleden behoort. “Maar daar is het WiFi in de trein ook niet voor bedoeld”, zegt Trinthamer.

Gevoelige informatie

De spoorvervoerder installeerde eerder in een pilot sneller internet op drie Intercity’s. Nadat dit goed bleek te werken, is gestart met de verdere uitrol van 4G WiFi op de overige 363 treinen. Eerder deze week kwam nog in het nieuws dat het eenvoudig is om informatie te verzamelen over het datagebruik en surfgedrag van reizigers via het WiFi-netwerk van NS.

In een reactie laat de vervoerder weten dat het een bewuste keuze is het netwerk niet te beveiligen om toegang zo laagdrempelig mogelijk te houden. Trinthamer: “We adviseren reizigers om geen gevoelige informatie te delen via het netwerk. Het internet in de trein is vooral bedoeld voor het checken van nieuws op je mobiel.”

Lees ook:

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.