veoliatrein

Oud-topman Veolia wil vergoeding van NS na ontslag om fraude

Voormalig topman van Veolia, René de Beer, zegt erin geluisd te zijn door NS en eist van de spoorwegmaatschappij zijn baan terug of een schadevergoeding. René de Beer wordt verantwoordelijk gehouden voor het doorspelen van bedrijfsgevoelige informatie van Veolia aan NS en werd in mei ontslagen. Hij vroeg woensdag in een kort geding om documenten, emails en notulen van de bestuursvergaderingen van NS. Hij wil met deze documenten zijn eigen onschuld bewijzen. 

De Beer werd op staande voet ontslagen bij NS nadat aan het licht kwam dat hij door de spoorwegmaatschappij was ingehuurd en informatie over Veolia doorgaf. NS gebruikte die informatie om de miljardenconcessie in Limburg te winnen. Volgens De Beer was de NS-top van alle onregelmatigheden op de hoogte. “De Beer is meegezogen in de plannen en leugens van topman Huges”, zei Jan Verwiel, de advocaat van De Beer, in de Telegraaf.

NS-top

De Beer beweert dat hij snel ontslagen is om te verdoezelen dat de NS-top van de onregelmatigheden afwist. Verwiel: “De Beer is slachtoffer geworden van een door de NS strak geregisseerde afleidingsmanoeuvre in de media.” De voormalige topman bij Veolia zegt niets verkeerd te hebben gedaan. Niet alleen werd De Beer door NS gevraagd om bij de spoorwegmaatschappij te komen werken, maar alle vertrouwelijke informatie zou ook steeds door de NS zijn gevraagd.

Bovendien was de informatie die zijn cliënt verstrekte aan NS niet belangrijk, meent advocaat Verwiel. Zo zou 90 procent van alle informatie al openbaar zijn geweest en NS zou die informatie helemaal niet gebruikt hebben. Verwiel zet ook zijn vraagtekens bij het rapport over de fraude van advocatenbureau De Brauw. Het voorlopige rapport van De Brauw kreeg flink wat kritiek omdat de NS er heel licht vanaf kwam. Het definitieve rapport werd daarom door twee onafhankelijke partijen gecontroleerd.

Bonus

Het is de eerste keer dat De Beer zich over deze zaak uitspreekt. Hij voelt zich benadeeld door NS, omdat zijn loon onmiddellijk na zijn ontslag werd stopgezet en hij geen bonus heeft gekregen. “De andere NS-ers die door deze affaire zijn ontslagen, krijgen nog gewoon elke maand hun salaris”, aldus Verwiel.

De topman van NS, Timo Huges, moest ook zijn functie neerleggen door de fraude, maar hij kreeg na zijn ontslag een bonus mee van 175.000 euro. Huges is in de ogen van De Beer de hoofdschuldige tijdens de onregelmatigheden bij NS. “Er wordt duidelijk met twee maten gemeten”, zei Verwiel.

Oud-bestuurder Abellio

Deze maand eiste de voormalige bestuurder van Abellio ook al een flinke schadevergoeding van NS, omdat hij benadeeld zou zijn door NS. Jeff Hoogesteger beweerde zelf niet op de hoogte geweest te zijn van de onregelmatigheden bij de aanbesteding en rekende het de NS en de Nederlandse Staat aan dat er ‘geen basis meer was voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst.’

Hoogesteger beweerde het slachtoffer geworden te zijn van de politieke druk op NS. Volgens de bestuurder stond de NS onder druk onder meer na het debacle met de Fyra, waardoor Hoogesteger onterecht heel negatief in de publiciteit kwam.

Lees ook: Oud-bestuurder Abellio wil flinke schadevergoeding van NS

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Oud-topman Veolia wil vergoeding van NS na ontslag om fraude”

kees boer|10.12.15|18:10

Ik moet zeggen dat de Veolia op dit moment het echt niet zo slecht doet,al dan blijven enkele grensoverschrijdende buslijnen vanuit Sittard en Roermond dringend gewenst;de topman van zowel Veolia als Abellio hebben volkomen gelijk ;er wordt gewoon met twee maten gemeten dat deze geen bonus krijgen en de NS topman Timo Huges wel ! SCHANDALIG !
DE EEN MAG EEN KOE STELEN,DE ANDER MAG NIET OVER HET HEK KIJKEN1

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.