Intercity, trein, NS

Dijksma: intercity-verbinding Dordrecht-Breda blijft behouden

De intercity-verbinding tussen Dordrecht en Breda blijft de komende tijd beperkt behouden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zal geld beschikbaar stellen om één keer per uur een intercity tussen de steden te laten rijden. Dit heeft staatssecretaris Dijksma laten weten naar aanleiding van Kamervragen van Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie over het mogelijke verdwijnen van de intercity-verbinding tussen Dordrecht en Breda.

NS is van plan vanaf december 2016 de intercity tussen Den Haag Centraal en Eindhoven over de HSL te laten rijden. Door de intercity over de HSL te laten rijden, wordt de reistijd tussen Den Haag en Eindhoven korter en wordt er meer gebruik gemaakt van de HSL. Maar in dat geval verdwijnt de directe intercity-verbinding tussen Dordrecht en Breda, die nu nog twee keer per uur rijdt. NS wilde die intercity vervangen door een stoptrein die twee keer per uur zou rijden, maar daar protesteerde de regio tegen. Daarom heeft de staatssecretaris nu toegezegd dat er één keer per uur een intercity blijft rijden tussen de twee stations.

Substantiële kosten

Hoewel er substantiële kosten verbonden zijn aan het opzetten van een intercity-verbinding tussen Dordrecht en Breda, heeft Dijksma die financiële bijdrage toch toegezegd. “Gezien de gevolgen van het Fyra-alternatief voor de regio, ben ik bereid om deze verbinding voor een periode van twee jaar te realiseren”, aldus de staatssecretaris.

Tegelijkertijd geeft de staatssecretaris aan dat ze met NS in gesprek blijft om een structurele oplossing te zoeken. Ook de afgelopen tijd hebben de twee partijen al naar een dergelijke oplossing gezocht, waarbij ook rekening gehouden werd met een intercity-verbinding die tussen Breda en Dordrecht reed en daarna kon doorrijden naar Leiden, Utrecht of Den Bosch. Een doorgaande intercity-verbinding was volgens Dijksma echter niet mogelijk zonder de voordelen van het HSL-aanbod teniet te doen.

Lees ook: Deze week besluit over intercity-verbinding Dordrecht

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Dijksma: intercity-verbinding Dordrecht-Breda blijft behouden”

Joop Ummels|15.03.16|20:44

Wordt de tijdwinst van reizen via de HSL van Den Haag – Eindhoven niet extra wachttijd in Eindhoven op de IC naar ’t zuiden. (Maastricht bv ) ?

Wordt het HSL traject, geschikt alternatief is er niet, toeslagvrij ?

kees boer|27.03.16|17:36

Ik bergrijp er uit dat Dordt maar een intercity per uur richting Eidhoven verliest plus eventueel als de Benelux via de HSL zal gaan,doch de intercitystops met Zeeland blijven gehandhaafd

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Dijksma: intercity-verbinding Dordrecht-Breda blijft behouden | OVPro.nl
Intercity, trein, NS

Dijksma: intercity-verbinding Dordrecht-Breda blijft behouden

De intercity-verbinding tussen Dordrecht en Breda blijft de komende tijd beperkt behouden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zal geld beschikbaar stellen om één keer per uur een intercity tussen de steden te laten rijden. Dit heeft staatssecretaris Dijksma laten weten naar aanleiding van Kamervragen van Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie over het mogelijke verdwijnen van de intercity-verbinding tussen Dordrecht en Breda.

NS is van plan vanaf december 2016 de intercity tussen Den Haag Centraal en Eindhoven over de HSL te laten rijden. Door de intercity over de HSL te laten rijden, wordt de reistijd tussen Den Haag en Eindhoven korter en wordt er meer gebruik gemaakt van de HSL. Maar in dat geval verdwijnt de directe intercity-verbinding tussen Dordrecht en Breda, die nu nog twee keer per uur rijdt. NS wilde die intercity vervangen door een stoptrein die twee keer per uur zou rijden, maar daar protesteerde de regio tegen. Daarom heeft de staatssecretaris nu toegezegd dat er één keer per uur een intercity blijft rijden tussen de twee stations.

Substantiële kosten

Hoewel er substantiële kosten verbonden zijn aan het opzetten van een intercity-verbinding tussen Dordrecht en Breda, heeft Dijksma die financiële bijdrage toch toegezegd. “Gezien de gevolgen van het Fyra-alternatief voor de regio, ben ik bereid om deze verbinding voor een periode van twee jaar te realiseren”, aldus de staatssecretaris.

Tegelijkertijd geeft de staatssecretaris aan dat ze met NS in gesprek blijft om een structurele oplossing te zoeken. Ook de afgelopen tijd hebben de twee partijen al naar een dergelijke oplossing gezocht, waarbij ook rekening gehouden werd met een intercity-verbinding die tussen Breda en Dordrecht reed en daarna kon doorrijden naar Leiden, Utrecht of Den Bosch. Een doorgaande intercity-verbinding was volgens Dijksma echter niet mogelijk zonder de voordelen van het HSL-aanbod teniet te doen.

Lees ook: Deze week besluit over intercity-verbinding Dordrecht

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Dijksma: intercity-verbinding Dordrecht-Breda blijft behouden”

Joop Ummels|15.03.16|20:44

Wordt de tijdwinst van reizen via de HSL van Den Haag – Eindhoven niet extra wachttijd in Eindhoven op de IC naar ’t zuiden. (Maastricht bv ) ?

Wordt het HSL traject, geschikt alternatief is er niet, toeslagvrij ?

kees boer|27.03.16|17:36

Ik bergrijp er uit dat Dordt maar een intercity per uur richting Eidhoven verliest plus eventueel als de Benelux via de HSL zal gaan,doch de intercitystops met Zeeland blijven gehandhaafd

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.