Treinverkeer gehinderd door blikseminslag en bomen op spoor

Het treinverkeer raakte dinsdagavond op circa twintig plekken in Nederland verstoord door het noodweer. Ook op woensdagochtend kunnen er geen of minder treinen rijden omdat er nog omgewaaide bomen op het spoor liggen en omdat als gevolg van een blikseminslag een sein- en overwegstoring is ontstaan. ProRail zegt er hard aan te werken om de problemen op te lossen. 

Vanwege de storm besloot NS al preventief de dienstregeling uit te dunnen op vijf verschillende trajecten in Oost- en Zuidoost-Nederland, zodat de hinder beperkt bleef. Door het noodweer ontstonden echter toch enkele problemen. Woensdagochtend was zelfs nog steeds geen treinverkeer mogelijk op de trajecten Apeldoorn-Deventer, Eindhoven-Weert en Eindhoven-Helmond. Er lagen bomen op het spoor en in Twello was een bovenleiding defect.

Blikseminslag

Tussen Bergen op Zoom en Kruiningen-Yerseke reden er lange tijd geen treinen door een sein-en overwegstoring, die was veroorzaakt door blikseminslag. Blikseminslag gebeurt regelmatig, maar gewoonlijk zorgen de bliksemafleiders ervoor dat de treinen gewoon kunnen blijven rijden. Maar in dit geval raakten de systemen van ProRail beschadigd door de bliksem, waardoor het treinverkeer stilgelegd moet worden. NS zet tussen Bergen op Zoom, Rilland-Bath, Krabbendijke, Kruiningen-Yerseke, Kapelle-Biezelinge en Goes stopbussen in.

“Reparatie na een blikseminslag kost vaak veel tijd omdat monteurs alles moeten doormeten en onderdeel voor onderdeel moeten checken op schade”, legt de spoorbeheerder uit. “Daarom laat ProRail veel systemen dubbel draaien en zorgen we dat apparatuur maar een klein gebied bedient. Dat verkleint de kans op omvangrijke verstoringen. Heel soms zorgt een blikseminslag nog weken voor onverklaarbare storingen op het spoor.”

Lees ook:

NS dunt dienstregeling uit wegens weersomstandigheden

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Treinverkeer gehinderd door blikseminslag en bomen op spoor | OVPro.nl

Treinverkeer gehinderd door blikseminslag en bomen op spoor

Het treinverkeer raakte dinsdagavond op circa twintig plekken in Nederland verstoord door het noodweer. Ook op woensdagochtend kunnen er geen of minder treinen rijden omdat er nog omgewaaide bomen op het spoor liggen en omdat als gevolg van een blikseminslag een sein- en overwegstoring is ontstaan. ProRail zegt er hard aan te werken om de problemen op te lossen. 

Vanwege de storm besloot NS al preventief de dienstregeling uit te dunnen op vijf verschillende trajecten in Oost- en Zuidoost-Nederland, zodat de hinder beperkt bleef. Door het noodweer ontstonden echter toch enkele problemen. Woensdagochtend was zelfs nog steeds geen treinverkeer mogelijk op de trajecten Apeldoorn-Deventer, Eindhoven-Weert en Eindhoven-Helmond. Er lagen bomen op het spoor en in Twello was een bovenleiding defect.

Blikseminslag

Tussen Bergen op Zoom en Kruiningen-Yerseke reden er lange tijd geen treinen door een sein-en overwegstoring, die was veroorzaakt door blikseminslag. Blikseminslag gebeurt regelmatig, maar gewoonlijk zorgen de bliksemafleiders ervoor dat de treinen gewoon kunnen blijven rijden. Maar in dit geval raakten de systemen van ProRail beschadigd door de bliksem, waardoor het treinverkeer stilgelegd moet worden. NS zet tussen Bergen op Zoom, Rilland-Bath, Krabbendijke, Kruiningen-Yerseke, Kapelle-Biezelinge en Goes stopbussen in.

“Reparatie na een blikseminslag kost vaak veel tijd omdat monteurs alles moeten doormeten en onderdeel voor onderdeel moeten checken op schade”, legt de spoorbeheerder uit. “Daarom laat ProRail veel systemen dubbel draaien en zorgen we dat apparatuur maar een klein gebied bedient. Dat verkleint de kans op omvangrijke verstoringen. Heel soms zorgt een blikseminslag nog weken voor onverklaarbare storingen op het spoor.”

Lees ook:

NS dunt dienstregeling uit wegens weersomstandigheden

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.