Buffels bij Nijmegen

NS weer eigenaar van 48 verkochte ‘Buffels’

De NS is weer eigenaar geworden van 48 buffeltreinen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht bepaald in een kort geding dat de NS had aangespannen tegen de Roemeense collega’s van Ferotrans.

Ferotrans kocht in 2014 en 2017 oude treinen van de NS. Deze treinen zouden uiterlijk april 2018 opgehaald worden door de Roemenen. Dat is niet gebeurd, waardoor de 2,5 kilometer aan treinen nog steeds in Nijmegen staan. “Onze eerste zorg is nu om de treinen daar zo snel mogelijk weg te krijgen. Hoe we dat gaan doen, waar ze naartoe moeten en wat er daarna mee gaat gebeuren, zijn we nu aan het bedenken”, meldt NS-woordvoerder Leonie Bosselaar.

De NS heeft haast met het weghalen van het DM ’90 dieselmaterieel. Dit omdat ProRail begin volgende week dinsdag 1 oktober wil starten met de vernieuwing van het spoor op het terrein in Nijmegen waar de treinen nu gestald staan. ProRail geeft NS een boete van 1.000 euro per trein als ze er begin oktober nog staan. Met een maximumbedrag van 1,2 miljoen euro.

Tijdelijke oplossing

De NS laat weten blij te zijn dat het de verkochte treinen weer in eigendom heeft. “Dat is de eerste stap in de richting van een oplossing”. De vervoerder zegt het wel ontzettend zonde te vinden dat de treinen nog niet rondrijden in Roemenië. “Daar hadden ze prima een tweede leven kunnen krijgen.” De NS weet nog niet wat er met de toestellen gaat gebeuren. Bosselaar: “We gaan nu eerst alles in het werk stellen om het transport van de treinen naar een tijdelijke noodlocatie in gang te zetten.Tegelijkertijd gaan we op zoek naar een definitieve oplossing voor deze treinen, aangezien er onvoldoende ruimte op het spoor is om deze treinen langdurig stil te laten staan.”

Alle opties voor een definitieve oplossing liggen nog open volgens de NS. De afwikkeling met Ferotrans is volgens Bosselaar een volgend hoofdstuk. “We gaan hierover nog in gesprek met Ferotrans, onze eerste zorg was om het eigendom terug te krijgen om de treinen te kunnen verplaatsen. We gaan nu verder kijken naar het vervolg.”

Lees ook: NS wil via rechtszaak de verkoop van 48 treinen terugdraaien

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “NS weer eigenaar van 48 verkochte ‘Buffels’”

Michel van Rijnberk|25.09.19|15:35

Tot 2011? Ik heb er tot en met de nacht van 9/10 december 2017 nog mee gereden op de lijn Zwolle – Enschefe

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.